Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vill ha ordning och reda ? i Norrköping

FINSPÅNG
Pernilla Isaksson är en av två finspångsbor som just nu läser på polishögskolan. Hon är också en av de blivande poliser som man vill locka till Finspång.

Pernilla Isaksson läser på polishögskolan och längtar efter att få börja jobba på riktigt.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Pernilla Isaksson läser på polishögskolan och längtar efter att få börja jobba på riktigt. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2003-03-03 00:00
Folkbladet skrev i förra veckan om att det inom en femårsperiod kommer att bli sex lediga polistjänster i Finspång och att man gör så gott man kan för att locka hit nya poliser.
Men Pernilla Isaksson kommer de inte att lyckas locka hit. Åtminstone inte inom de närmaste åren.
- Jag har absolut inget emot Finspång, men jag vill jobba av mig lite först. När man är precis ny vill man vara med där det händer saker.

<b>Ordning och reda</b>
För hennes del är det ordningsenheten i Norrköping som lockar. Dit har hon sökt när det är dags för aspirantutbildningen, det halvår som krävs av praktik för att bli godkänd som polis. Nu läser hon sin tredje termin av fyra och har börjat nedräkningen.
- Det är spänningen jag är ute efter, att bli polis är en dröm som jag har haft sedan jag var liten och det har bara blivit mer och mer intressant.
Pernilla sökte till polishögskolan fyra gånger innan hon kom in och hon tror sig veta vad det är hon ger sig in på.
- Jag vill arbeta med människor, det har jag gjort tidigare som rehabiliteringsassistent på Mo Gård och som ordningsvakt.
Som ordningsvakt fick hon ett glas i ansiktet, men inte ens det stoppade planerna på att bli polis. Inte heller att jobba oregelbundna tider och på julaftnar, nyårsaftnar och midsommaraftnar.
- Nej jag gillar att inte veta hur dagarna ska bli, att den ena dagen aldrig är den andra lik. Ibland händer det ingenting och ibland händer det massor.

<b>Som på teater</b>
På utbildningen händer det också massor av saker. Fast inte på riktigt.
- På skolan finns det ett minisamhälle som är uppbyggt med post, bank och affärer. Där får vi träna som om ett rån hände på riktigt. Fast det är lite svårt att spela, man vet ju att kompisen inte dör även fast blodet rinner i ansiktet, det är ju inte riktigt blod. Men det är bättre än inget.
Nu är hon mest sugen på att få börja jobba på riktigt, det har varit en hel del teori på utbildningen och det är som sagt skillnad mellan teori och verklighet.

<b>Mindre respekt</b>
I verkligheten har Pernilla märkt att respekten för polisen har krympt.
- Ja det kan man ju se utanför krogen till exempel, det är nästan så att folk vill provocera polisen. De kan skrika snutjävlar och börja bråka precis framför en polisbil. Men jag vet inte varför det har blivit så.
Något som kan ha gjort respekten för polisen mindre tror hon kan vara bristen på resurser.
- Som i till exempel Finspång, här vet man att det inte alltid finns en patrull på kvällar och helger, så om det händer något kanske folk låter bli att ringa till polisen eftersom de inte hinner komma hit i tid.
Polisen har ett jätteviktigt jobb och här i Finspång menar Pernilla att bland det viktigaste är att synas.
- Det är viktigt att polisen finns just på helgerna när det händer saker och att man cirkulerar bland ungdomarna för att förebygga så att de ser att någon håller koll.
För sin egen del är hon inte orolig för vad hennes yrkesval kommer att innebära, men det finns situationer som känns värre än andra.
-Det är när barn är inblandade. Det kan handla om att de ser andra bli misshandlade, eller att de själva blir misshandlade. De kan hamna i otäcka situationer där det är alkohol med i bilden. Det är nog det värsta jag kan tänka mig.
Att träffa människor som utsatts för brott, som hamnat i misär eller i kriminalitet kommer att tillhöra Pernillas vardag. En vardag som det kan vara svårt att koppla bort.
- Det kommer säkert att sätta sina spår och jag kommer nog ta med mig arbetet hem, säger Pernilla.
Från jobbet i Norrköping till hemmet i Finspång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om