Det tätortsnära skogsområdet vid Bönnern förvärvades av kommunen från Gränges under 2015. I området finns en tillgänglighetsanpassad badplats, en kägelbana från slutet av 1800-talet, kanotklubbens anläggning och flera naturstigar. Det finns dessutom lämningar från andra världskriget.
Inventeringar har visat att det finns flera hotade arter och gamla barrträd i området.
– Vi vill bilda ett naturreservat. Biologisk mångfald, rekreation, tillgänglighet och att läget är strategiskt bra, nära lasarettsområdet, som vi vill utveckla i framtiden, är flera punkter som gör området mycket lämpligt, säger Herman Vinterhjärta.
Alliansen yrkade vid kommunstyrelsesammanträdet att ärendet skulle remitteras till översiktsplanarbetet.
– Men vi vill få saker att hända. Vi vet att det är ett bra område. Vi planerar att göra det tillgänglighetsanpassat, så att alla kan ta sig ut, säger Vinterhjärta.
Grillplats med vindskydd, utveckla informationen om de historiska värdena, rusta upp parkering och gångbro, iordningsställa bänkar är exempel på tänkbara åtgärder.
Skogsområdet är till största delen klassat som en nyckelbiotop. Det innebär att det har mycket höga naturvärden. Vid en inventering för några år sedan hittades spår av signalarten granbarkgnagare och den rödlistade reliktbocken. Dessutom observerades den rödlistade talltickan.
I Östergötland finns över 200 naturreservat, varav 17 av dessa ligger i Finspångs kommun. Ölstadsjöns naturreservat är Finspångs enda kommunala reservat i dagsläget.