Många förslag lyftes fram under kommunfullmäktiges sammanträde när det gäller att få fler personer att bosätta sig i Finspångs kommun. Partiernas representanter nämnde flera viktiga saker som bland annat bostäder, skola, arbete, bredband och kommunikationer.
– Vi måste bli attraktiva, så att nya människor väljer att bosätta sig i kommunen. Byggandet måste komma igång. Tomtkön har ökat och många står i bostadskö. Det måste finnas hyresrätter, bostäder och tomter. Vi måste underlätta för de som lever på landsbygden med till exempel bredbandsmöjligheter, säger Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L).
Miljöpartiets Herman Vinterhjärta höll ett fyndigt och annorlunda tal under temat attraktivitet.
– För att attrahera någon måste man själv vara attraktiv. Befolkningskurvor ljuger sällan, säger Herman Vinterhjärta och belyste senaste årens trend med ökad befolkning i Finspång.
Han lyfte fram tre exempel som avgörande: Arena Grosvad, Kulturhuset och Bildningen.
– Med dessa exempel vill jag nämna att vi redan tagit flera bra beslut, men det måste vi fortsätta göra. Vi måste vara modiga och satsa, ju stoltare vi är, desto attraktivare är vi i andras ögon, skönhet kommer inifrån, konstaterar Herman Vinterhjärta.
Stefan Carlsson (V) betonade vikten av detaljplan och byggklar mark och att trenden med dåliga skolresultat måste brytas.
– Vi ska ligga på övre halvan, inte undre. En bra skola gör att fler flyttar hit. Mångfald är betydelsefullt, med nya medborgare som berikar Finspång, säger Stefan Carlsson.
Carl-Gustaf Mörner (M) nämnde punkter som arbete, miljö, skola, kommunalskatt, infrastruktur och sjuk- och hälsovård. Per-Olof Hårsmar (KD) berörde sysselsättning, bostäder och att hela familjen behöver försörjning vid en eventuell flytt till orten. Han ställde även frågorna varför ska vi bli fler och hur många ska vi vara?
– Behöver vi verkligen bli fler i Finspång eller ska vi lyfta fram småstadens charm, undrade Torgny Maurer (SD), som framhävde tryggheten och lugnet samt utbudet av sportaktiviteter i kommunen.
Senad Bosnjakovic (S) berättade om vad som var avgörande när hans familj flyttade till Finspång 2004.
– Den information jag fick var att Finspång var smidigare än Norrköping vad gäller hur vården fungerar, säger Senad.
Hugo Andersson (C) betonade vikten av attraktiva kommunikationslösningar och bredbandsutbyggnad med fiber, så att folk vill bosätta sig här.
– När Ostlänken byggs kommer det gå snabbare att åka från Finspång till Sergels torg än vad det gör från förorterna. Vi måste bli bättre på att lyfta fram allt som är bra med Finspång, konstaterar Hugo Andersson.