Information till vÄra lÀsare

Den 31 december 2024 Àr sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebÀr att vÄr sajt inte lÀngre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla vÄra lÀsare för det stöd och engagemang ni har visat genom Ären.

För er som vill fortsÀtta följa nyheter frÄn Norrköping och FinspÄng hÀnvisar vi till NT.se, dÀr ni hittar det senaste frÄn regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varslar alla anstÀllda - ska driva restaurangen sjÀlv

Hon tvingas varsla alla anstÀllda. Nu ska Ai-Rada Uengkun driva thairestaurangen Siam Kök sjÀlv, samtidigt som hon jobbar kvÀllar och helger i hemtjÀnsten.

Ai-Rada Uengkun jobbar sjÀlv i thairestaurangen.

Ai-Rada Uengkun jobbar sjÀlv i thairestaurangen.

Foto: Magnus Johansson

FinspÄng2020-04-28 10:32

Coronakrisen fortsÀtter att tvinga företagare till neddragningar. Ai-Rada Uengkun har drivit thairestaurangen Siam Kök i centrala FinspÄng i nio Är.

Till sin hjÀlp har hon under alla Är haft flera deltidsanstÀllda. Nu varslar hon samtliga i personalstyrkan.

– Jag hade fyra deltidsanstĂ€llda fram till mars, men nĂ€r coronakrisen kom har jag tappat 85 procent av kunderna. Vissa dagar har det bara varit 10–20 kunder, sĂ€ger Ai-Rada Uengkun.

Nu har hennes anstÀllda slutat och hon jobbar ensam i restaurangen, utöver att en person hjÀlper till med disken under vissa dagar.

– Jag Ă€r hĂ€r tidigt pĂ„ morgonen, förbereder allt och lagar maten. Det Ă€r bara att kĂ€mpa pĂ„.

NÀr arbetsdagen Àr slut i restaurangen pÄ eftermiddagen vÀntar ofta ett nytt arbetspass, i en helt annan bransch.

– Jag jobbar extra som timvikarie inom hemtjĂ€nsten, pĂ„ kvĂ€llar och helger. Jag gillar det vĂ€ldigt mycket, de gamla Ă€r jĂ€ttesnĂ€lla och jag har mĂ„nga arbetskamrater. Jag vĂ€rmer mat, ger medicin och pratar med de Ă€ldre.

Ai-Rada berÀttar att hon ofta fÄr höra kommentarer om sitt smeknamn.

– Jag kallas för "Limpan", det tycker de gamla Ă€r kul. Jag drev ett bageri i Thailand innan jag trĂ€ffade min man och flyttade till FinspĂ„ng, sĂ€ger Ai-Rada Uengkun.

Hon startade bageriet i Hua Hin redan som 18-Äring och drev det i cirka 15 Är.

– Jag gick upp klockan 01.30 pĂ„ natten och bakade. NĂ€r jag kom till Sverige jobbade jag som stĂ€derska och jordgubbsplockare innan jag öppnade restaurangen.

Hon Àr kock, stÄr i kassan, lastar in varor och stÀdar pÄ dagarna, samt hjÀlper gamla pÄ kvÀllar och helger och stortrivs med tillvaron.

– Ett tag funderade jag pĂ„ att sĂ€lja restaurangen, men jag gillar att laga mat och prata med kunder. Jag tycker ocksĂ„ det Ă€r sĂ„ kul med mitt hemtjĂ€nstjobb. Jag vill ha mĂ„nga extrapass och har inga problem att orka med, jag vill jobba jĂ€mt och tycker det Ă€r trĂ„kigt att inte ha nĂ„got att göra, betonar Ai-Rada.

Hur tror du din restaurangverksamhet kommer att pÄverkas om coronakrisen blir lÄngvarig?

– Eftersom jag inte lĂ€ngre har nĂ„gra anstĂ€llda att betala lön till, tror jag att jag i alla fall klarar mig ett halvĂ„r ekonomiskt.

Hon trivs ypperligt i FinspÄng.

– Jag har min familj och mina barn hĂ€r. Jag trivs bra hĂ€r och har inga planer pĂ„ att flytta tillbaks till Thailand, konstaterar Ai-Rada Uengkun.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!