Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Värkstan ska lindra smärtor

FINSPÅNG
Lägenheten på Nyhem fylldes av intresserade när Värkstans första möte gick av stapeln. Inbjuden gäst var Christina Goganis, Stockholm, som själv fått hjälp av att delta i Värkstan.

Att hantera smärta kan man lära sig på Värkstan. En av dem som gjort det, fast i Stockholm, är Christina Goganis som talade när Finspångs egen Värkstad invigdes på tisdagen.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Att hantera smärta kan man lära sig på Värkstan. En av dem som gjort det, fast i Stockholm, är Christina Goganis som talade när Finspångs egen Värkstad invigdes på tisdagen. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Finspång2002-02-13 00:00
Värkstan vänder sig till alla som har kronisk smärta. Målet är att öka livskvaliteten för denna grupp, genom att ge verktyg att hantera värken. Metoden är samtal med likasinnade, utbyte av erfarenheter, att vara ett komplement till vården.
- Vi vill ge insikt om ansvar och möjligheter, sade Eva Zetterberg, arbetsterapeut och en av tre ledare för Värkstan.
De andra är sjukgymnast Marja-Leena Husvall och Laila Gustavsson, som arbetar med rehabilitering inom kommunen. De ska handleda, men deras yrkesroller är egentligen inte viktiga i detta sammanhang.
- Vi är här som människor, vi för inte journal, bedömer inte arbetsförmåga, föreslår inga åtgärder. Ingen behöver säga sitt hela namn, ingen måste skriva in sig och komma varje gång.

<b>Varje vecka</b>
En gång i veckan är Värkstan öppen och tanken är att deltagarna själva ska kunna använda lägenheten vid andra tillfällen. Initiativ till aktiviteter uppmuntras, enligt principen att ju mer man aktiverar sig, desto mer kontroll får man över sitt eget liv. Trots kronisk smärta.
Christina Goganis formulerade det så här:
- Låt inte rädslan för att må sämre styra hela livet, så att ni inte vågar göra nånting.
Det var kvinnor som kom till tisdagens informationsmöte, men män är okså välkomna. De finns på andra orter som har Värkstan, men de är sällsynta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om