Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vårdsamarbetet med Norrköping utvecklas

FINSPÅNG
Samarbetet mellan Hälso- och sjukvården i Finspång (HSiF) och Vrinnevisjukhuset håller på att utvecklas ytterligare. De nya cheferna inom HSiF, som börjar arbeta heltid i december, är mitt inne i utvecklingsarbetet.
- I och med att vi rekryterat de två verksamhetscheferna blir det lättare att rekrytera vidare.

Sjukhuschefen Ann Charlotte Kjellander pratade vårdfrågor hos kommunal- och landstingspensionärerna.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Sjukhuschefen Ann Charlotte Kjellander pratade vårdfrågor hos kommunal- och landstingspensionärerna. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-11-16 00:00
Sjuhusdirektör Ann Charlotte Kjellander pratade vård när hon besökte kommunal- och landstingspensionärernas möte för en tid sedan.
Sjukhus- och vårdfrågor väcker stor engagemang hos Finspångsborna, som alltid värnat mycket om sitt lasarett.
Ann Charlotte Kjellander redogjorde för hur ledningen ser på vården i Finspång. Samverkan var det hon ständigt återkom till.

<b>Säkerhet</b>
- Verksamheten måste anpassas till den medicinska verkligheten. För att säkerställa vårdens kvalitet måste vi samverka med Vrinnevisjukhuset Det görs för att garantera kvaliteten, sade hon.
Som exempel tog hon de redan omskrivna förändringarna när det gäller akuta internmedicinska fall, som beslutades i maj och som börjat gälla under hösten.
Det innebär, som Folkbladet tidigare har berättat, att akuta hjärt- och strokepatienter skjutsas till akuten i Norrköping.

<b>"Ingen smygnedläggning"</b>
- Det handlar inte om någon smygnedläggning, försäkrade Ann Charlotte Kjellander, utan handlar om att garantera säker vård.
För att göra det krävs medicinsk kompetens, en kompetens som det lilla sjukhuset inte kan upprätthålla inom alla specialiteter.
Hon påpekade att lasarettet inte haft osäker eller bristfällig vård tidigare, men att den medicinska utvecklingen numera går så fort, att den ställer andra krav.
De bägge nya cheferna inom HSiF Magnus Oweling och Rolf Hässler, håller på med ett utvecklingsarbete. Enligt planerna ska läkare från Norrköping arbeta i Finspång några dagar i veckan.

<b>Dispens</b>
- Det gäller bland annat lung, mage tarm, hjärta, diabets. Exakt hur många dagar och vilka vet vi inte ännu.
När det gäller hjärtan och stroke sker akutinsatserna i Norrköping och omvårdnaden i Finspång.
I Östgöta-landstinget finns ett principbeslut om att inte anlita hyrläkare. Det är för dyrt.
- Men det går inte att bara lyfta bort läkare när vi inte har andra att sätta in i deras ställe. Lasarettet i Finspång har dispens.

<b>Avveckling?</b>
Ann Charlotte Kjellander är försiktigt optimistisk när det gäller läkar till primärvården.
- Jag räknar med att systemet med hyrläkare kan avvecklas under nästa år, men jag kan inte lova något. Massor av kontakter tas hela tiden.
- Det är myckets om spelar in för att få tag på läkare. Lönenivån, jobb för eventuell partner, vad man kan erbjuda för bostad. I och med att vi har rekryterat verksamhetscheferna blir det lättare att rekrytera vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om