SjÀlv Àr han vallonÀttling, elfte led efter hjulmakaren Jean Godou, eller svenskt översatt Goding.
- Det Àr smÄtt otroligt vad mycket vallonÀttlingar det finns i det lilla samhÀllet FinspÄng! MÄnga Àr det utan att veta om det ocksÄ. Min fru hade inga vallonÀttlingar i sin slÀkt. Men hon har hittat flera stycken nu pÄ senare tid, berÀttar Lennart Danielsson.
Vallongillet gör utflykter till platser dÀr det vallonska har lÀmnat sina spÄr. HÀvla bruk och FinspÄngs slott var givna utflyktsmÄl för medlemmarna. De har Àven samlat ihop skriva verk om sina Àttlingar.
- Det finns samlad litteratur pÄ biblioteket hÀr, i FinspÄngsrummet. Den fÄr man inte lÄna hem, men det gÄr bra att lÀsa dÀr. Vi ger Àven ut en egen skrift.
Byggde egna samhÀllen2 500 valloner blev kvar i Sverige. Vallonerna i skogsbruk som i FinspÄng, blev lÀttare försvenskade snabbt. Helt enkelt för att de var tvungna.
- De hade det rÀtt svÄrt att bli accepterade, och mÄnga Äkte hem efter kontraktet gick ut. De sÄg till att bli svenskar snabbt, för att slippa vara fransoser.
De valloner som hamnade i Upplands bruk fick bygga upp sina egna samhÀllen, som de sÄg ut i Vallonien.
- PÄ ett kalvinistiskt vis, med egna kyrkor och liknande. För en bondpojk var det praktiskt taget omöjligt att fÄ gifta sig med en vallonflicka. De höll hÄrt pÄ sig. Brukspatronen godkÀnde de förlovningar och giftermÄl som blev av, berÀttar Lennart Danielsson.
Men med att tiden gick sÄ lÀttade det upp och giftermÄlen blev enklare mellan valloner och svenskar.
- Vilket Àr tur, annars hade vi inte suttit hÀr idag, sÀger Jan Eric Karlström, cirkelledare.
Att möta sitt förflutnaAtt slÀktforska Àr att resa i tiden, dÄ fÄr du möta mÀnniskor som levde i en gÄngen tid. Och lÀra kÀnna platser och miljöer som Àr sedan lÀnge försvunna.
- Vill man gÄ djupare i vallonforskning gÀller det att kunna lÀsa gamla handstilar. Jag har sjÀlv svÄrt för 1600-talets skrift, sÀger Lennart Danielsson.
- Det som Àr roligt Àr det som Àr lÄngt bak i tiden, sÀger Jan Eric Karlström.
- Nej, det roliga Àr vallontiden, sÀger Lennart Danielsson och skrattar.
Vallonerna införde ett visst typ av vattenhjul, det var högre och smalare Àn de vanliga vattenhjulen. De lyckades ocksÄ framstÀlla ett jÀrn av mycket hög kvalité och utvecklade en smideskonst som blev berömd över hela Europa. PÄ 1600-talet producerade en masugn ett ton jÀrn per dag. PÄ 1800-talet var samma siffra tvÄ ton. 1984 var det 6 000 ton per dag. I vÄr tid har man provat att producera jÀrn pÄ samma sÀtt, men inte lyckats sÄ bra.
- Jag vill föda en tanke pÄ hur stor betydelse vi i FinspÄng haft för utvecklingen i Sverige. Vilken kunskap som fanns, som idag har gÄtt förlorad, sÀger Jan Eric Karlström.