Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Valfritt i hemtjänsten - het fråga i Finspång

Ska hemtjänsten i Finspång få konkurrens av privata aktörer? - Absolut, menar den styrande majoriteten. - Nja, det är en stor fråga som vi måste undersöka mer, enligt oppositionen.

Foto: Bernt Ekdahl / Scanpix

FINSPÅNG2009-12-03 03:00
Kommunstyrelsen bordlade frågan om att införa valfrihetssystemet enligt lagen om valfrihet, LOV, inom hemtjänsten i Finspång nästa år, vid det senaste sammanträdet. Orsak: Socialdemokraterna vill ha lite mer tid på sig att undersöka förändringen.- Det har alltid drivits i kommunal regi. Därför är det här ett stort steg att ta och vi vill inte ta något förhastat beslut, sa Anders Härnbro (S).Inget negativt
Den borgerliga majoriteten och Vänsterpartiet ser däremot inget negativt med LOV. De tror att kvaliteten höjs när konkurrensen ökar.- Vill man inte välja har man kvar den kommunala servicen, hävdade Inge Jacobsson (M).Projektledare Helena Wikström har utrett hur ett valfrihetssystem inom hemtjänsten i Finspång skulle se ut. Och hon ser inga hinder att det införs i hemtjänsten. Rapporten diskuterades vid kommunfullmäktige i förra veckan.Vänsterpartiets Conny Lindgren är positivt inställd. Han tror att LOV kan främja småföretagandet i kommunen och hjälpa kommunen att få personal till äldreomsorgen.- Det höjer statusen på att jobba inom äldreomsorgen, sa Conny Lindgren (V).Det håller även Socialdemokraterna med om.- När jag är gammal är jag övertygad om att jag vill välja, sa Ulrika Jeansson (S).Inte övertygade
Men sossarna är inte lika övertygade om att LOV höjer kvaliteten. Oppositionen tycker till exempel att alternativen intraprenad, där ansvaret ligger kvar hos kommunen och personalkooperativ bör undersökas mer.Conny Eriksson (S) tror till exempel att det kan bli svårt med heltidstjänster inom äldreomsorgen.- Man har inte heller tagit hänsyn till miljöpolicyn, framhöll Conny Eriksson och tog exemplet med brukare som bor grannar på landsbygden men som väljer olika vårdföretag. De tvingas åka i olika bilar till samma ställe. Alla ska anmäla
Fredrik Blomberg (C) svarade på Conny Erikssons farhåga om att resorna kommer att öka.- Det kan bli lättare också, till exempel med samordning mellan grannar. Miljöpartisten Martin Nyberg lyfte fram en annan oro om privata företag kommer in i bilden.- Meddelarskyddet, (ett skydd som, enligt yttrandefrihetsgrundlagen, förbjuder efterforskning av uppgiftslämnarens identitet, reds anm) har man inte som privatanställd, sa Martin Nyberg.Företrädare för den politiska majoriteten svarade Nyberg med att även privata vårdgivare ska anmäla missförhållanden, enligt Lex Sara eller Lex Maria.Frågan om valfrihetssystemet kommer att bli en fortsatt het fråga i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, som planerar att ta beslut om LOV i februari.
är ett frivilligt verktyg för de kommuner som vill utsätta den offentliga vården och omsorgen för konkurrens. trädde i kraft 1 januari och innebär att vårdtagare ges möjlighet att välja utförare av service- och/eller omvårdnadstjänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om