Dessutom kommer alla nyanställda på Siemens på ett museibesök numera.
– Vi har kommit överens med företagsledningen i Finspång, om att i nyanställdas introduktionsprogram ingår ett besök på Turbinmuseet, berättar Leif Johanneson, en av eldsjälarna på museet.
– Orsaken är ju att man måste ha kursen bakåt, för att på bästa sätt kunna ta ut kursen framåt. Dessutom, tillägger han, kan det vara intressant för alla unga, att få se hur en arbetsplats såg ut på ett kontor förr i världen, med bland annat ett ritbord och räknesticka.
Något som väl inte förekommer numera?
– Nej, nu är det bara datorer som gäller. Moderna ingenjörer, har aldrig hållit i en räknesticka och det är väl knappt att de vet vad det är, men här på museet har vi sådana att beskåda, liksom gamla hederliga ritbestick.
Spännande känns också alla fina små modeller av gamla ång- och gasturbiner här på museet?
– Ja, och dom är dessutom helt unika, på så sätt att numera görs inga såna här små och mycket detaljrika modeller längre och som man dessutom kan få att rotera, om man trycker på en knapp, för att se hur de fungerar.
– Idag finns modeller bara i datorerna, där de förvisso också syns bra och där man kan få bladen att rotera. Men det är ändå något annat när man kan ta på modellerna, som dessutom är gjorda med ett otroligt fint precisionsarbete.
Vilka år omfattar museets samlingar?
– Vi har koncentrerat oss på tiden från slutet av 1800-talet och fram till slutet av 1980-talet. Här ingår Gustaf de Lavals, bröderna Ljungströms och Curt Nicolins uppfinningar. Och vi har samlat på oss cirka 500 hyllmeter av historiska dokument om turbintillverkningen i Finspång under de här åren.
Är det några nyheter, att beskåda på museet sedan starten för ett år sedan?
– Vi har ett ganska stort förråd av material, så vår tanke är att försöka hålla museet levande, genom att byta ut saker som vi visar, mot sådant som idag står i vårt förråd.
– Men tyngdpunkten i museet, ligger på våra stora maskiner, bland annat jetmotorn Dovern, avsedd för jetplanet Lansen och som donerades till Tekniska museet i Stockholm, men som vi nu fått hit till Finspång igen, på ett långtidslån.
Leif Johanneson avslöjar också att man försöker få hit ett unikt gammalt skovelsystem från Stal-Laval, som en gång i tiden användes i Londons tunnelbana, men som idag finns i ett museiförråd i London.
– Vi försöker få tillbaka det till museet här i Finspång, om det går, säger han.