Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vakuumpack på gott och ont

FINSPÅNG
Maten smakar mycket bra. Möjligheten att kunna välja rätter är positiv. Men den sociala kontakten blir försämrad.
Det omdömet ger pensionärsrepresentanterna Bengt Kindstrand och Karl Gustav Thiderman om den vakuumpackade maten som kan komma att införas inom Finspångs äldreomsorg.

– Den vakuumpackade maten var bra, säger Bengt Kindstrand, som provat. Han tycker dock att ytterligare tester är viktigt innan beslut fattas.
FOTO: TITTI OLOVSSON

– Den vakuumpackade maten var bra, säger Bengt Kindstrand, som provat. Han tycker dock att ytterligare tester är viktigt innan beslut fattas. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-06-30 00:00
Folkbladet berättade i tisdagens tidning om det nya system för matdistribution som omsorgsförvaltningen har tittat på. Det innebär i korthet att mat i vakuumförpackning levereras en gång i veckan, i stället för som nu varje dag. Maten lagas och distribueras från Skåne av Samhall.

<b>Skeptisk</b>
En grupp från Finspång har besökt Motala där detta system finns. Bengt Kindstrand från Brukspensionärerna och Karl Gustav Thiderman från PRO deltog i studiebesöket. Ingen av dem har dock erfarenhet av matdistribution, utan lagar måltider i det egna hemmet.
-Jag var mycket skeptisk före besöket, säger Bengt Kindstrand.
Han var tveksam till matens kvalitet och näringsinnehåll. Efter besöket i Motala och provsmakningen av rätter har hans inställning blivit mer positiv.
- Maten är mycket bra, anser han. Men det negativa är att de äldre mister den sociala biten med att få besök varje dag.

<b>Bra mat</b>
Vid sitt Motalabesök fick gruppen från Finspång, där även politiker och tjänstemän deltog, se hur maten förvarades och kördes ut med kylbilar. Någon kontakt med mottagarna hade man inte.
På matlistorna som pensionären kan välja från, finns rätter som bruna bönor med fläsk, laxpudding, ugnstekt falukorv, stekt strömmingsflundra, kalops, kåldolmar, köttbullar och kokt fisk. Varje vecka finns tio rätter att välja på.
-Maten är väldigt bra, anser Bengt Kindstrand, och förpackningen är effektiv, men något svår att öppna. För den som kan klara att värma är det inte problem, för andar måste det lösas på något sätt.
Både Bengt Kindstrand och Karl Gustav Thiderman nämner bristen på social kontakt som blir följden av en eventuell förändring av matdistribution.
- Maten är väldigt bra, säger Thiderman, som har ett förflutet inom restaurangbranschen, där finns inget att anmärka på. Men jag har reagerat på de sociala konsekvenserna. När det gäller den måste omsorgsnämnden ställa upp
Båda herrarna anser att den ökade valfriheten är positiv, likaså att bundenheten minskar. Med leverans bara en gång i veckan blir det färre tider att passa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om