Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vägverket: "Det är inte saltet som är boven"

Vägverket avvisar kritiken mot vägsaltet.  - Saltet i sig smutsar inte ner. Då är dubbdäcken värre. Och saltet behövs för att hålla vägarna isfria och så att snön inte packas och fastnar på vägbanan - det kan inte en plog ta bort, säger Jörgen Gustafsson, projektledare för drift på Vägverket.

FINSPÅNG2008-12-06 03:00
Vägsaltets varande eller icke är väldebatterat i Sverige. På vägverkets hemsida finns en hel sektion med åsikter och alternativa förslag. Många tycker precis som Rune och Christina att vägsaltet förstör miljö och bilar. Men Vägverket håller inte med om det helt och hållet.- Saltet är vanligt salt som finns naturligt i haven. Det är om det blir för mycket salt på ett ställe som vi får problem. Och där har Vägverket en stor uppgift att skydda grundvattentäkter, säger Jörgen Gustafsson.Vidare anser han att det inte är saltet som smutsar ner. Då är dubbdäcken en större bov. - För några år sedan saltade vi första gången den 15 december. Men innan dess var det väldigt smutsigt väglag. Dubbdäcken sliter upp grus och asfalt, menar Jörgen Gustafsson, och hänvisar till bland annat Tyskland där dubbdäck är förbjudna och det inte är smutsigt.Energikrävande
Att det bara saltas och inte plogas, som Rune och Christina hävdar, är helt felaktigt, enligt honom. - Det är en vanföreställning och något som inte ska förekomma. Ibland kan det vara så att det börjar snöa när vi är ute och saltar, säger Jörgen Gustafsson.Han tror inte heller på att ersätta saltet med vare sig CMA - Kalciummagnesiumacetat, eller sand. - Miljömässigt minskar CMA inte problemen, samtidigt som det är 15-20 gånger dyrare än salt. Problemet med sand är att det blåser bort av fartvinden från bilarna och åker av vägbanan och då blir vi tvungna att sanda om ofta, säger han.Varm sand då, som Rune föreslår? - Det använder vi ibland men det är också energikrävande med uppvärmningen. Men då måste det vara stabil väderlek med riktiga vinterförhållande. Så ni fortsätter att använda salt? - Ja. Vi får in lika många synpunkter från yrkeschaufförer och kommuner om att vi inte använder salt i den utsträckning vi förr gjorde, som vi får från de som är negativa till det. Med mindre salt får vi flera vägar med isväglag vilket gör att man måste sänka hastigheten. Då kan man inte köra lika fort som man skulle kunna om vi använde salt.I Norrland och på Gotland används inte salt. Varför? - Vi saltar normalt bara på vägar där fler än 2000 fordon passerar varje dygn. Det är helt enkelt för att det är för lite trafik på Gotland och på många av vägarna i Norrlands inland, säger Jörgen Gustafsson.
Fotnot: CMA är ett ämne med lika goda halkbekämpningsegenskaper och något bättre miljö- och korrosionsegenskaper än salt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om