Vägen in till industrin
Ett nytt och unikt samarbetsprojekt mellan Curt Nicolin gymnasiet och Grosvadsskolan.Projektet kallas Praoslingan.- Målet är att visa upp en positiv bild av den moderna industrin, säger Anders Södergren, rektor vid Curt Nicolin gymnasiet.
Handledaren Alexander Toomson förklarar hur en CNC-maskin fungerar för eleverna Madelen Kindstrand, Fanny Cardegård, Anna Eriksson, Matilla Engström och Mikaela Andersson. Foto: Magnus Johansson
Foto:
51 elever ska under veckan göra sin industriprao på Curt Nicolin gymnasiet.
Handledare är elever i årskurs 3 på CNG.
- Många har ingen aning om vad man gör inom industrin. Vi vill ge rätt bild av vad det innebär att jobba här, säger handledaren Andreas Ljungström.
Syftet är att genom att visa grunderna i industrin locka fram intresset för yrket.
Olika saker
- Dessutom ser vi till att de hela tiden är sysselsatta. Det var något vi själva saknade när vi gjorde prao i samma ålder, säger handledaren Alexander Toomson.
Madelen Kindstrand tycker att det är kul med prao inom industrin.
- Man får göra så mycket olika saker.
Hon kan tänka sig att jobba på ett industriföretag i framtiden.
- Helst vill jag sitta på ett kontor och hålla på med data- och pappersarbete, säger Madelen.
Klasskamraten Anna Eriksson erkänner att hon fått en annan bild av industriarbete.
- Jag trodde att det bara skulle vara smutsiga jobb vid en maskin. Men det stämmer inte alls. Det finns massa olika saker att göra, säger Anna Eriksson.
Rättvis bild
Praotiden är indelad i två större projekt. Det ena är tillverkning.
- Det handlar om att bygga upp en produkt från flera olika avdelningar. Det andra är att göra en dokumentärfilm om industrin och industriarbete, säger Anders Södergren.
Praoslingans mål är att ge en rättvis bild av industrin och att eleverna ska få en aktiv praotid.
- Det här är ett nytänkande, där eleverna istället för att få sitta passiva och overksamma vid avancerade och farliga miljöer får med handledning prova på industrins olika arbeten, betonar Anders Södergren.