Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utställning om folkkonst

Folkkonst! Det blir temat för årets utställning i Risinge Hembygdsgård i Finspång, som öppnar för allmänheten den 17 juli.

Ordföranden Fredrik Blomberg tillsammans med Gerd Johansson, vid en träff om släktforskning i fjol för medlemmarna i Risinge hembygdsförening.

Ordföranden Fredrik Blomberg tillsammans med Gerd Johansson, vid en träff om släktforskning i fjol för medlemmarna i Risinge hembygdsförening.

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2018-05-06 06:50

– I fjol handlade utställningen i hembygdsgården, om folkskolans 150-årsjubileum och i år har vi bestämt att uppmärksamma folkkonsten i en speciell utställning, berättar Fredrik Blomberg, omvald ordförande i föreningen.

Vem kommer att hålla i utställningens utformning?

– Det är styrelsens Monica Remning och Marianne Persson som kommer att göra i ordning den, inför sommarens öppethållande i hembygdsgården.

När kan allmänheten titta på utställningen?

– Det blir under sommarens öppethållande av hembygdsgården i Risinge mellan den 17 juli och 4 augusti. Då kommer vi ha visningar och guider på plats för att berätta om hembygdsgården i allmänhet och årets utställning om folkkonst i synnerhet.

Vad kommer att visas för folkkonst?

– Det är väl inte helt klart än, eftersom vi just nu håller på att bygga upp utställningen inför sommaren. Men det blir givetvis i huvudsak folkkonst med anknytning till Risinge.

Mer än så berättar inte Fredrik Blomberg så här i förväg, men i wikipedia, står följande att läsa:

”Folkkonst kan se ut på många olika sätt, men det finns mycket som går igen i alla länder, tider och material.

Exempelvis lusten att dekorera hela ytan, stiliseringen av naturens motiv, återbruket av material och det symboliska budskapet som blandas med dekoren.

Viljan att pryda sig själv och att dekorera sina närmaste omgivningar är uråldrig, allmänmänsklig och global. Bondesamhällets folkkonst skapades av folk i bygden.

De kände sina kunder och var själva kända som skickliga hantverkare och slöjdare, även om de saknade formell utbildning.”

Hur ser programmet ut i övrigt i sommar?

– Vi har vissa traditionella aktiviteter, som är väldigt populära år efter år och då tänker jag på Gökottan i Össby den 10 maj, som är ett samarrangemang med svensk kyrkan och Missionskyrkan.

– Även hembygdsfesten i augusti hör till de mest populära evenemangen och de här två inslagen finns med även i årets utbud av evenemang.

Enligt evenemangskalendern på hembygdsföreningens hemsida kan man också läsa att det den 18 juli kommer att hållas ett föredrag i Hembygdsgården, men det är inte klart vem som kommer än.

I juli väntar också en bussutflykt tillsammans med Risinge Hushållningsgille.

Och den 1 och 2 september, när Östgötadagarna arrangeras, kommer hembygdsgården att hållas öppen båda dagarna.

Vid årsmötet nyligen valdes en ny styrelse, där alla, inklusive ordföranden Fredrik Blomberg omvaldes. Enda nya styrelsemedlemmen är Barbara Leuen-berger.

Så här ser styrelsen ut i sin helhet:

Ordförande Fredrik Blomberg, vice ordförande: Torsten Strand, sekreterare Gunvor Edlund, kassör Bo Remning.

Ledamöter: Åsa Johansson, Marie Felix, Monica Remning, Marianne Persson, Hans-Gösta Carlsson, Veine Andersson, Barbara Leuenberger, Suppleant: Sofia Ohlsson,

Intendenter: Monica Remning, museet och samlingarna, Åsa Johansson, byggnaderna.

Arkivarier: Hans- Gösta Carlsson och Marianne Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om