Utökad tavelsamling
I tisdags utökade man sin tavelsamling i Sankta Maria prästgård. Elisabeth Stenhammar överlämnade en oljemålning på sin farfars fars farbror till kyrkoherde Christer Mobäck i Risinge församling.
Elisabeth Stenhammar överlämnar familjeporträttet på kontraktsprosten och kyrkoherden Mathias Stenhammar (1766-1845). Hennes farfars fars farbror som var med och grundade Risinge kyrka som stod klar 1849.
Foto:
Gammal prostsläkt
- Han kom från en gammal prostsläkt, berättar Elisabeth Stenhammar om sin släkting. Det var han som grundade den nya kyrkan, Risinge kyrka. Tyvärr hann han inte se sitt verk bli färdigt. Kyrkan var inte klar förrän 1849, fyra år efter hans död.
De flesta prästgårdar har, precis som på de gamla slotten, ett galleri med porträtt. I Sankta Maria prästgård har det gapat tomt på väggarna i salongen fram tills för bara ett litet tag sedan.
- Vi har börjat att fylla väggarna. Av en händelse har vi fått ett antal porträtt. Bland annat det här, berättar kyrkoherde Christer Mobäck, som var den som tog emot porträttet.
Östergötlands rikaste
Oljemålningen på Mathias Stenhammar är målat av konstnärinnan Hulda Schenson i slutet av 1800-talet. Det är målat efter ett original som tyvärr aldrig hittats av de efterlevande. Stenhammars släkthistoria är brokig och spännande. Han ägde flera större egendomar och gårdar, bland annat Ingelsta Västergård (där han själv bodde), samt Ingelsta Mellangårdar, Ringstad, Grimstad, Boo (i Närke) med flera. Han omnämns i sin levnadsbeskrivning även som delägare eller långivare i bland annat Holmen Bruk och Häfla Bruk. På den tiden Östergötlands rikaste och mäktigaste man.
- De var någon som sa till mig att han till och med var en av Sveriges rikaste män, avslutar Elisabeth Stenhammar.