Ovädret kostsamt för kommunen – kan snöa även i april

Snöröjning och halkbekämpning kostar mångmiljonbelopp varje år. Finspångs Tekniska räknar med ett tio-tal snöfall innan våren är här. Varje större insats kostar hundratusentals kronor.

Evelina Godlund Andersson anser att snöröjning är bättre på vägarna än på trottoarerna som är hala och osandade.

Evelina Godlund Andersson anser att snöröjning är bättre på vägarna än på trottoarerna som är hala och osandade.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2024-01-23 05:00
undefined
Kostnaderna för sandning och saltning uppgår till miljonbelopp för Finspångs kommun.

Finspångs Tekniska får skötseluppdrag från Finspångs kommun och har en budget att förhålla sig till över ett kalenderår. 

– Enligt prognosen som sattes i somras räknade man med fem snöfall innan utgången av 2023. Men med facit i hand så blev det ju fler än så. Då behövs det mer pengar till verksamheten, säger Fredric Månsson, ansvarig för snöröjningen vid Finspångs Tekniska.

Han förklarar att 2024 har börjat enligt förväntningarna. Trots snö och kyla har det hittills inte blivit fler än tre så kallade "utkallningar".

– Varje större snötillfälle kostar mellan 150 000 till 200 000 kronor och här är det svårt att spara några pengar eftersom säkerheten alltid går först. Det vi gör är att ploga i en riktning – hålla gatorna smala – och underlätta för fastighetsägarna att sköta trottoarerna.

undefined
Evelina Godlund Andersson anser att snöröjning är bättre på vägarna än på trottoarerna som är hala och osandade.

Innan vintern är över för den här gången räknar Fredric Månsson med att rycka ut med fullt manskap ytterligare sex-sju gånger.

– Förra året hade vi ett stort snöfall första april så att snön kommer sent är inte ovanligt. Vi räknar med ett tiotal snöfall under en vinter.

I budgeten på drygt 3,2 miljoner kronor för snöröjningen ingår kostnaden för personal, jourersättning, ett tiotal inhyrda entreprenörer med maskiner plus utgifter för salt och sand. Enbart årskostnaderna för saltning och sandning landar på cirka 1,3 miljoner kronor.

undefined
Snöröjarna i Finspång sattes på prov direkt på det nya året. Här är det en parkering på en innergård i centrum som röjs.

Magnus Pirholt, chef vid kommunens samhällshällsplaneringsenhet, pratar om en intensiv och högaktuell period i verksamheten.

Känns snöröjningsbudgeten på 3,2 miljoner kronor tillräcklig?

– Ja, mildra vintrar och vintrar där variationer i väderleken inte är så stora så känns budgeten tillräcklig. När det däremot är vintrar med mycket variationer – där temperaturen ofta växlar mellan varmt och kallt och när vi drabbas av många större snöfall – så kräver det mycket utryckningar för både halkbekämpning och snöröjning.

– Ibland blir vi även tvungna att köra bort snö för att bibehålla framkomligheten. Under dessa omständigheter känns inte budgeten tillräcklig. 

Hur räknas budgeten fram?

– Budgeten sätts till stor del utifrån erfarenheten av tidigare vintrar och hur mycket medel som finns tilldelade för hela verksamheten.  

undefined
Bergslagstorget en januarimorgon. I förarhytten: Jessica Bergling som började sitt pass ett par timmar efter midnatt.

Ett "plogtag" per gata är ett sätt att hålla i pengarna. Har du andra tips?

– Vi arbetar hela tiden för att försöka hålla kostnaderna på en rimlig nivå. Att vi kallar ut entreprenörer vid rätt tillfällen är viktigt för både ekonomi, säkerhet och tillgänglighet. Tillgängligheten och säkerheten för oskyddade trafikanter och kollektivtrafikstråken är prioriterade. 

Vi möter Evelina Godlund Andersson, 21, på väg mot centrum i snöyran. Det är lunchtid och gott om folk i rörelse.

– Snöröjningen är så där. Trottoarerna är hala, dåligt plogade och osandade. Det är otäckt att gå. Däremot verkar det vara bra på de stora vägarna, säger hon.

Magnus Pirholt svarar att trottoarer ligger på respektive fastighetsägare att snöröja. När det gäller gång- och cykelvägar så är förutom kommunen även Trafikverket ansvarig för en del.

Vi har tidigare redogjort för Finspångs Tekniskas prioritetsordning med kommunens stora gång- och cykelvägar: Lotorp–Finspång–Falla och Risinge–Finspång–Mellangrind, gång- och cykelvägar till skolor och förskolor, samåkningsplatser samt grusparkeringen vid Kalkugnsbacken. Saltning av prioriterat gatunät och branta backar. Gångstråk i centrum, andra centrala områden samt trappskottning. 

Finspångs Tekniska

Det kommunala miljöteknikföretaget bildades 1998, har ett 70-tal anställda och omsätter cirka 233 miljoner kronor.

Bolaget är verksamt inom avfall och återvinning, fjärrvärme, vatten och avlopp, gator och utemiljö och energitjänster.

Den 1 januari 2024 tog Finspångs Tekniska över ansvaret för 19 återvinningsstationer i kommunen där privatpersoner lämnar förpackningar av papper, plast, glas, metall och tidningar. Ansvaret låg tidigare på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).

Karta: Finspångs Tekniska Verk AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!