Att Blomberg inte är nöjd med att så mycket som 29 procent av niondeklassarna i Finspång saknar godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik gick inte att ta miste på:
- Det är oroande. Resultaten sjönk drastiskt i fjol och är ännu sämre i år. Jag vill få reda på vad som görs för att bromsa den här nedgången, sade han efter att ha skickat iväg flera frågor i en interpellation till skolrådet Ulrika Jeansson (S).
Den nya organisationen gäller för kommunens förskole- och grundskoleverksamheter och innebär att de leds och styrs av team med gemensamma planeringsförutsättningar, utvecklingsuppdrag och ekonomiska ramar. Bland annat kommer det ?dagliga elevstödet? finnas nära barnen och eleverna.
- Dels har vi lagt ut så att elevassistenterna ligger organiserade under respektive rektorsområde. Dels har vi satt in specialpedagoger både på teamnivå och på verksamhetsnivå, så att de finns med i det dagliga arbetet i klassrummet samtidigt som några gör utredningar, förklarar barn- och utbildningschef Britt-Marie Ellersten.
Ska få stödFörra året togs en fjärdedel av elevassistenterna bort, vilket skapade stora protester. Detta är dock ett led i den nya organisationen där kommunen väljer att byta fokus för barn med särskilda behov.
- De elever som behöver extra stöd ska få det. Vi satsar på utbildad personal och har anställt fler specialpedagoger som stödjer både pedagoger och elever i klassrummen. Vi ser att stödet blir mer effektivt om vi tydligare stöder både elever och pedagoger.
- Det blir mer att elever med särskilda behov arbetar i grupp än att en, som det ofta var tidigare, elevassistent finns med på lektionerna och enbart fokuserar på en elev, förklarar Britt-Marie Ellersten.
Kort och lång siktSkolan får även ett närmare samarbete med socialtjänsten för att kunna fånga upp problem i ett tidigare skede.
- Det gör att vi kan sätta in resurser tidigare samtidigt som familjerna inte behöver få insatser från två ställen, menar Britt-Marie Ellersten.
Målet är att skapa mer ?logiska flöden som gynnar barnen och eleverna?, i slutänden öka kunskapsnivån hos eleverna så att allt fler når godkänt.
- Förra hösten förstärktes skolan med ämnesstrateger i skolorna vilket möjliggör för pedagogerna att tydligare kunna diskutera sina ämnen. Det handlar i hög grad om att stödja pedagogerna. Men det är en långsiktig satsning. Sedan behövs det kortsiktiga lösningar för de elever som går ut nian till sommaren och där är det upp till rektorerna att ta fram vad som behöver göras och vilka ämnen och elever det handlar om. Mitt jobb är att titta på strukturen och försöka tratta in verksamheten så att den går åt samma håll och får de bästa förutsättningarna, säger Britt-Marie Ellersten.
Inte nöjdFredrik Blomberg ser positivt på att det görs en omorganisation inom skolan. Men helt nöjd är han inte:
- En ny organisation löser inte självt alla problem i skolan och gör inte att resultaten blir bättre. Det är därför jag vill ha svar på de här frågorna som jag ställt till Ulrika, säger han.
0122-131 77