Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ungdomar söker tio stödfamiljer

FINSPÅNG
Omsorgsförvaltningen söker cirka tio stödfamiljer för barn och ungdomar med funktionshinder.
Det finns redan omkring tio stödfamiljer i kommunen.
? Efterfrågan har ökat, säger enhetschef Eva Gunnarsson.

Finspång2002-12-03 00:00
Lagen om stöd och service (LSS) ger den funktionshindrade rätt till korttidsvistelse utanför hemmet. Dels för att den enskilde ska få miljöombyte och stimulans, dels för att familjen ska få avlastning. Denna kortidsvistelse kan ske på korttidsboende eller i stödfamilj.
I Finspång planeras ett korttidsboende, men i väntan på detta behövs fler stödfamiljer. Även när korttidshemmet kommer igång kommer stödfamiljer att behövas.
? Efterfrågan på stödfamilj har ökat, säger Eva Gunnarsson. Det beror i första hand på att fler och fler blir medvetna om rättigheten i LSS.
Omsorgsförvaltningens ställer vissa krav på de blivande stödfamiljerna. Dels handlar det om faktakontroller, till exempel mot social- och polisregister. Dels handlar det om att personkemin ska stämma.
? Det är en noggrann process. Vi bildar oss en uppfattning om familjen vid hembesök. Barnet kommer på besök med sina föräldrar, tillbringar viss tid själv hos familjen, kanske sover över en natt på prov. Personkemin måste stämma. Ofta kan det underlätta om man har vissa intressen gemensamt, till exempel sport.
Gott om tid
Det vanligaste är att barnet eller tonåringen tillbringar en helg i månaden hos sin stödfamilj. Ofta kan småbarnsfamiljer vara mindre lämpliga, helt enkelt av tidsskäl. Just att ha gott om tid för barnet är bland det viktigaste.
De cirka tio familjer i kommunen som redan fungerar som stödfamiljer har i de flesta fall funnits länge. Det är sällan som någon slutar efter kort tid. De familjer som tar uppdraget, har ofta ett socialt engagemang och vill göra en insats.
?Upptagna?
Efter att omsorgsförvaltningen annonserat efter stödfamiljer, har Eva Gunnarsson och hennes kollega fått några telefonförfrågningar.
? Men det är inte många. Folk är ofta väldigt upptagna, säger Eva Gunnarsson. Många är också restriktiva med att släppa in en ny människa i sina hem, det kan kännas främmande.
Formellt så tecknar familjen ett avtal med omsorgsnämnden. Familjen får ersättning för eventuella omkostnader och för sin arbetsinsats.
Medlemmarna i en stödfamilj har tystnadsplikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om