Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unga företagare får stöd i projekt

Kommunstyrelsen beviljar 50 000 kronor per år till projektet "Tillväxt Östergötland", som syftar till att hjälpa unga företagare.

Foto: Titti Olovsson

FINSPÅNG2011-03-16 03:00

Det är den ideella föreningen Communicare, som arbetar för att unga människor ska göra det som de drömmer om och som funnits i Finspång sedan 2008, som ansökt om medfinansiering från kommunen. En enig kommunstyrelse har nu beviljat pengarna, 50 000 kronor årligen i två och ett halvt år, plus ett kontorsrum.

Kanske 1 juli
- Vi vill stötta unga som vill bli egna företagare. Det är en av de saker vi kan jobba med för att få ner ungdomsarbetslösheten, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Härnbro (S).

Pengarna betalas endast ut om övriga medfinansiärer (EU Regionala fonden Östra Mellansverige, regionförbundet Östsam och privata aktörer), också de beviljar medel.

- Vi hoppas att även de ger sitt bifall. I så fall drar projektet igång den första juli, säger Maria Netz som är projektledare på Communicare.

Två områden
Hon är mycket positiv till att Finspång vill vara med och främja ungas företagande. Tanken med projektet, som heter "Tillväxt Östergötland" är att hjälpa unga företagare som antingen är i idéfasen och vill starta upp ett företag, eller har haft företag i ett eller ett par år. Genom projektet "Attityd 2010" har Communicare nämligen ringat in två områden där unga företagare behöver extra hjälp:

- Dels har vi dem som haft företag ett eller två år, som känner sig ensamma och behöver stöd. Kanske vill de ta steget att anställa och behöver hjälp med det. Dels behövs ett bollplank på ett tidigare stadium, någon som kan fånga upp idébärarna som inte vet hur de ska gå vidare, säger Maria Netz.

En företagscoach ska anställas och finnas på plats minst en gång i veckan i Finspång.

- Coachen ska ta emot unga människor som har idéer och kunna lotsa vidare dem till en befintlig rådgivare, säger Maria Netz.

50 nya jobb
Utöver det ska en grupp med sex till åtta unga företagare träffas fyra gånger under en sexmånadersperiod för att diskutera allehanda frågor som dyker upp som egenföretagare.

- Det blir även en plattform för dessa unga företagare att utbyta erfarenheter, säger Maria Netz.

Målet är att 150 soloföretagare från Östergötland ska ingå och att det vid projektets slut i december 2013 ska ha skapats 50 nya arbetstillfällen.

- Det kanske inte låter så mycket, men steget från soloföretagare till att börja anställa är stort och vi får se det här som en viktig tillväxt på längre sikt. Har företagaren väl tagit steget, ökat sin omsättning och börjat anställa är det lättare att fortsätta, säger Maria Netz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om