Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tyst efter övervämningen

REJMYRE
De fastighetsägare som drabbades när sjön Hunn svämmade över förra året, är besvikna. För snart ett år sedan skickade de ett brev till nio olika mottagare, där de ville ha hjälp med att reda ut vad som hänt, och försöka se till att det inte händer igen.
Ett enda svar har de fått.

Förra året hotades Bengt Erikssons hus när vattennivån höjdes långt ut över det normala. Nu vill han och andra fastighetsägare reda ut var ansvaret ligger.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Förra året hotades Bengt Erikssons hus när vattennivån höjdes långt ut över det normala. Nu vill han och andra fastighetsägare reda ut var ansvaret ligger. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-12-08 00:00
Det var under november-december förra året som sjön Hunn hade så högt vattenstånd att flera hus tog in vatten. Värst drabbat var Bengt Erikssons hus, som var nära att spolas bort. Vattenpumpar och sandsäckar, ständig passning, samt insatser från räddningstjänst och hemvärn krävdes för att klara krisen.
- När allt var under kontroll så tyckte vi fastighetsägare att det vore bra att reda ut det hela, se var ansvaret ligger och göra allt för att det inte ska hända igen, säger Bengt Eriksson, som är den ende åretruntboende vid Hunns västra strand i Hunnbackeviken.

<b>Tyst ett år</b>
Linsen, Rejmyre samfällighetsförening med 32 medlemmar skrev i mellandagarna förra året brev till Nyköpingsåns vattenvårdsförbund, länsstyrelsen, Finspångs, Katrineholms och Nyköpings kommuner, räddningstjänsten, Vägverket, Hävla bruk och Vattenfall.
Den 18 januari i år kom svar från Vattenvårdsförbundet. Därefter har samfällighetsföreningen inte hört ett ord.
I skrivelsen tar Linsen upp frågor som de vill ha svar och synpunkter på. Det handlar bland annat om fler avläsningar av vattennivåer, utökad kartläggning av vad som påverkar vattennivån i Hunn, krav på mer flexibel avrinning till Tisnaren vid Hävla bruk, och att avtappning startas tidigare i systemet, att kapaciteten för avrinning av överflödigt vatten blir bättre.
-Vi har inte hört ett ljud på snart ett år, det är häpnadsväckande säger Bengt Eriksson.

<b>En meter</b>
När Hunn steg en meter över det normala förra året fick Bengt pumpa vatten dygnet runt med elpumpar. Nu är han orolig för att samma sak ska hända igen.
- Det är viktigt att reda ut detta, säger han. Var ligger ansvaret för att det inte händer igen. Jag tycker det är svagt att inte höra av sig ens.
Bengt och fler andra privatpersoner drabbades av kostnader på grund av vattenmassorna. Försäkringar täcker inget. Förstörda tomter och ökade elkostnader drev upp utgifterna med tusentals kronor
- Det måste ju kosta för kommunen också, med hemvärn och allt, säger Bengt, borde inte kommunen vara intresserad av att göra något åt det hela.

<b>Agera</b>
Den instans som svarade på Linsens brev, Nyköpingsåns vattenvårdsförbund, har ingen myndighetsfunktion och kan alltså inte ålägga kraftverk eller någon annan att vidta åtgärder. Bor Johansson, ordförande i Linsen tycker att deras svar är positivt.
- De har erbjudit avläsningsutrustning om vi kan åta oss att göra avläsningen, säger Bore Johansson och det är vi intresserade av.
Inget är dock klart än, eftersom föreningen väntat på en helhetslösning. Avläsning i sig hindrar ju inga översvämningar.
- Vi har velat ge alla tid att svara, men nu måste vi agera, säger Bore Johansson, som ingår i den grupp som har bildats inom Linsen för att jobba vidare.

<b>Samordning</b>
Bore Johansson anser att det är mycket viktigt att det sker en samordning mellan Östergötland och Sörmland, eftersom båda länen är berörda. Enligt honom är det avgörande att avtappning sker på rätt sätt i Hävla.
- Vägtunneln under Hävlavägen bör rustas upp.
Kraftbolagen väntar för länge med att sätta igång avtappningen, anser han.
- Då blir det problem, avtappningen måste börja i tid och i inledningen av vattensystemet. Hunn får vatten från väldigt många håll, vi har kartlagt och kommit upp till 42 sjöar.
- Vi vill ha en utredning av hela vattensystemet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om