Två kategorier i särskilt boende
FINSPÅNGVårdboende och demensboende. Dessa två boendeformer är de enda som ska ingå i kategorin särskilt boende i Finspång.- Vi har valt att göra så, i andra kommuner kan det se annorlunda ut, säger omsorgsförvaltningens chef Britt-Marie Ellersten, som berättar att Hällestadgården ska bli vårdboende i stället för servicehus.
I Finspång är det vård- och demensboende som ingår i det kommunala särskilda boendet. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
<b>Nästa steg</b>
- Den gamle ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt, med stöd från hemtjänst. När och om behovet uppkommer är särskilt boende nästa steg. På så vis satsar vi boenderesurserna där de bäst behövs, säger Britt-Marie Ellersten.
Hällestadgården ska göras om från servicehus till vårdboende. På vårdboende finns de som kräver mer vård och omsorg än de som bor på seniorboende. Personalen är stationerad på vårdboendet, och härifrån utgår hemtjänstpersonal.
<b>Vårdboenden</b>
I förra artikeln framkom att hemtjänstpersonal ska utgå från Högby och Berggården, vilket i och för sig stämmer, men inte är hela sanningen. Hemtjänstpersonal ska ha samtliga kommunens vårdboenden som bas, och utgå därifrån. Vi beklagar den otillräckliga uppgiften.
Övriga vårdboenden:
-Storängsgården
-Betaren
-Hårstorpsgården
-Bergsgården
<b>Demensboende</b>
Finspång ska bygga ett nytt demensboende, det står klart sedan en tid. Däremot är det ännu inte bestämt var det ska ligga.
- Demensboendet ska ha 28 permanenta platser och sex korttidsplatser, där personer som vårdas hemma, vistas i kortare perioder för att avlasta anhöriga.
När det nya demensboendet står klart, kommer det att ersätta en del av den nuvarande demensvården. Till exempel avvecklas Villa Höjden på Per Hörbergs väg och de 17 platser på Sergelsgården som kommunen köper av landstinget, sägs upp.
<b>Nästa höst</b>
Demensvård ska finnas på följande ställen:
-Det nya, ännu obyggda och odöpta boendet.
- Enhet på Storängsgården
-Åstugan i Hällestad
-Rosenhyttan i Rejmyre.
Britt-Marie Ellersten räknar med att det nya demensboendet ska stå klart senhösten 2002.
Alla som flyttar in i ett demensboende ska vara demensutredda av läkare och anhöriga ska ge sitt medgivande.
- Måttligt och gravt dementa ska skiljas åt i boendet, för de mår ofta inte bra av att vara med varandra.
<b>Kompetens</b>
När det gäller personalens kompetens så har alltfler inom äldreomsorgen undersköterskeutbildning.
-Jag hoppas vi kan fortsätta satsa på undersköterskeutbildning till alla.
Den personal som arbetar inom demensvården ska ha ordentlig utbildning för detta, men även personal som arbetar på vårdboende har behov av sådan kunskap, anser Britt-Marie Ellersten.
- Det är inte alltid en klar gräns när en person behöver demensvård. Ofta kan en person med lätta demenssymptom fara illa av att flytta. Då är det bra om personal har rätt kunskaper.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!