Turism med ekologiskt synsätt
REGNAAtt ge en naturupplevelse på ett miljövänligt sätt. Det är vad Kerstin Sköld vill göra.-Men det är inga äventyr det handlar om, det är friskvård. Här kan människor koppla av från sin stressiga vardag, säger hon.
Äta en måltid, eller meta abborre ingår i flotturen. Kerstin Sköld berättar att flotten drivs med elmotor. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
- Jag har alltid haft ett stort miljöintresse, berättar Kerstin som också har följt detta intresse när hon utbildat sig, bland annat genom att läsa miljövård på universitetet.
<b>Flotte</b>
Grundidén med Ekoturer är använda den natursköna Regnabygden för olika aktiviteter, som samtidigt ska vara så skonsamma som möjligt för miljön. Ett exempel är flotten av trä med räcke, där man kan äta en måltid medan man puttrar fram på Ålsjön eller meta. Eller både och, för den som vill det. Flotten är motordriven, men det är ingen bensinmotor.
- Den drivs med el, berättar Kerstin, men vi har planer på att installera solceller i framtiden.
<b>Paket</b>
Solceller till uppvärmning av huset finns också med i framtidsplanerna. Än så länge är det ved som gäller som uppvärmning. Och en kommer från skogen intill.
Flotten är en populär aktivitet och hur länge en tur varar beror dels på vädret, dels på vad man vill göra.
- Ska man meta tar det längre tid än om man väljer att äta under färden. Men något ska man göra. Vi hyr inte ut flotten, allt vi gör är i paketform. Detsamma gäller kanotpaddling och vandring, som vi också har. Man bokar ett paket, som innehåller kanot och måltid, eller vandring och måltid.
Den som väljer att vandra får också en natur- och kulturguidning. En vandring brukar ta tre, fyra timmar, men en del av vägen går vi med Kerstin.
Grusvägen slingrar sig fram i sommarlandskapet, i mitten är en grässträng och vid kanterna växer högsommarens växter. Ängsvädd, små blåklockor, prästkragar och johannesört.
- Johannesörten är gul men blomsaften är röd, säger Kerstin och klämme på kronbladen. Det finns en gammal historia om hur Johannes döparens huvud bars iväg och där blodet droppade växte örten upp. Så fick den sitt namn.
<b>Övernattning</b>
Sådana saker berättar Kerstin under vandringarna, men hon skildrar också levnadsöden, myter och skrönor från trakten. I vandringarna ingår att man stannar på vägen och dricker kaffe, kokat på plats på stormkök som forslats dit i förväg.
I år är första gången som Kerstin kan erbjuda övernattning på plats.
- Det finns två Bed and Breakfast-platser i vårt hus, med sammanlagt fyra platser. Vi håller på och bygger till så det ska bli fler, på övervåningen till garaget.
Övernatta kan man också göra på vandrarhemmet i Regna. Just det lokala samarbetet är också en del av det ekologiska synsättet.
Det som efterfrågas mest är en- eller två dagarspaket. Företag tillhör de vanligaste gästerna, likaså födelsedagsfirande.
Och på vintern, då Ålsjön fryser, då byts flotturerna och kanotpaddlingen ut mot långfärsskridskor och parkstötting.