Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Turbinmuseet öppnar igen

Snart öppnar Turbinmuseet i Finspång mer regelbundet för sommaren. Närmare bestämt i juni.

Turbinmuseum. En del av Orangeriet i slottsparken innehåller numera Finspångs unika turbinmuseum.

Turbinmuseum. En del av Orangeriet i slottsparken innehåller numera Finspångs unika turbinmuseum.

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2017-05-28 10:00

– Vi kommer att ha öppet varje torsdag eftermiddag under juni, juli och augusti, berättar Inger Welander, en av de stora entusiasterna bakom satsningen på det här museet, som nu går in på tredje sommarsäsongen.

– Ja, vi öppnade 2015 och fortsatte verksamheten under 2016 och nu hoppas vi på en tredje säsong, med många besökare som vi titta närmare på industrihistorien här i Finspång.

– Och jag kan också nämna att vi är positiva till att försöka ta emot gruppbesök, på andra tider än torsdagar, om det passar bättre för gruppen, tillägger Inger Welander.

Har ni guider på plats?

– Ja, absolut. Vi har alltid guider på plats när museet är öppet, dels för att vi vill berätta om våra samlingar, dels om besökarna har frågor, som de vill ha svar på.

Museet är också med i kommunens turistbroschyrer, där man gör reklam för den här unika samlingen av historiskt material, med en tillbakablick på vad som hände på Siemens under de gångna drygt 100 åren av turbintillverkning i Finspång.

– Nyare turbinmodeller har vi inte, säger Inger Welander. Däremot många olika gas- och ångturbinmodeller från förr, när Siemens hette bland annat Stal, Svenska Turbinfabriksaktiebolaget Ljungström, och ABB Stal.

Här kan man få se allt från den första orderboken till flygplansmotorn som utvecklades till att bli en av Siemens mest sålda gasturbiner. Här finns också De Lavals och bröderna Ljungströms första orderböcker.

Bland annat kan man se lönedokumentation och de allra första skisserna på turbiner från slutet av 1800-talet i väldigt välbevarade skick.

Men det första man möts av i entrén till museet är en stor flygmotor:

Historien om den är att flygvapnet var på jakt efter en svensk jetmotor till flygplanet Lansen. Stal, som företaget hette då, var noviser på området, men kunde turbintekniken.

Motorn, som kallades Dovern, var ytterst potent.

Stal vann kontraktet i hård konkurrens. Tretton testmotorer togs fram. Den som finns i museet är den sista.

Men 1952 tog flygvapnet ändå beslutet att satsa på en utländsk motor.

Stal fortsatte att skissa på ännu en motor, Glan, men den stannade på ritbordet. Glan blev dock grunden för Siemens framgångsrika gasturbinverksamhet.

Hur kan du sälja in ett besök på turbinmuseet?

– Ett besök i turbinmuseet är både spännande och allmänbildande. Man kan kort sagt säga, att historien är viktig för att ta riktning framåt.

– Och vi är mycket tacksamma till Siemens som låter oss ha museet inne i Orangeriets fina, gamla 1800-talslokaler bakom slottet.

Museet sköts av Turbinhistoriska sektionen inom Stalklubben, hos Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång.

Det nya turbinmuseet i Finspång invigdes i slutet av maj 2015.

Museet innehåller en mängd olika minnen från turbinindustrin i Finspång, där första turbinverkstaden startades redan 1913.

I dag heter företaget Siemens, men har under tidigare epoker hetat Stal, DeLaval och Stal-Laval.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om