Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tungt efterarbete och jakt på nya faror

Onsdagens Sapa-brand är den hittills största insatsen för räddningstjänsten i år. Under gårdagen var det eftersläckningsarbete och riskanalys som gällde.

Foto: Fotograf saknas!

FINSPÅNG2011-07-01 03:00

Folkbladet möter räddningschef Ulf Andersson vid vakten utanför Sapa profiler på torsdagsförmiddagen. Längre in får man som utomstående nämligen inte komma. Det stora släckningsarbetet avklarades under natten, nu är det eftersläckningsarbete och riskanalys som gäller.

- Företaget har som målsättning att komma igång med verksamheten så fort som möjligt. Det finns inget annat som gäller! Positivt! Så nu hjälper vi bland annat till med riskanalys, säger Ulf Andersson, som blev inringd till jobbet mitt under semestern på onsdagskvällen.

Analysen innebär bland annat att bedöma rasrisker, och se vilka områden som går att använda och vilka som bör undvikas. En skylt på snurrgrinden som möter Sapaanställda på morgonen vittnar om förstörelsen: omklädningsrummen får inte användas.

- Vissa kontor och omklädningsrum är vatten- och rökskadade, förklarar Ulf Andersson.

Gammalt snöskydd
Han beräknar att en tredjedel av byggnaden är totalförstörd. Det är den delen där anodiseringsanläggningen finns. Byggnaden med maskiner som pressar profilerna verkar ha klarat sig. Var branden uppstått, vet inte räddningschefen:

- Vi har inte brytt oss om att undersöka brandorsaken. I stället är det riskanalys som gäller. Företaget vill komma igång så fort som möjligt, och då hjälper vi till så gott vi kan, säger han.

Under torsdagsförmiddagen "kolar" och ryker det fortfarande från den del av taket där det finns ett så kallat "snöskydd", tillverkat i trä. Det är gammalt och tjockt och räddningstjänsten tar hjälp av en mobilkran, vilken Ulf Andersson dirigerar till rätt plats när den anländer.

Bra vindriktning
Branden på Sapa Profiler är den största insatsen för räddningstjänsten i år. Totalt jobbade 25 brandmän med branden på olika sätt under onsdagskvällen och natten mot torsdagen. Även vinden hjälpte till, förklarar Ulf Andersson:

- Det blåste rätt bra och bort från fabriken. Det var även tur att det blåste åt det hållet, för det kom inte in så mycket rök över samhället. All brandrök är giftig, säger han.

- Det viktigaste i allt det här är att ingen människa blev skadad, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om