Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tavla som tog tid att göra

RISINGE
Flera år har det tagit Ulf Folkesson att göra klart tavlan med Risinge S:ta Maria kyrkas 930-åriga historia. Men nu står tidstavlan på plats i entrén.
- Det är ett livsarbete som jag tagit på mig enbart för att det är roligt, förklarar Ulf Folkesson.

Nästa sommar kommer en större och mer detaljerad tidstavla att finnas i Risinge S:ta Maria kyrka utlovar Ulf Folkesson.
FOTO: MARTIN ROTH

Nästa sommar kommer en större och mer detaljerad tidstavla att finnas i Risinge S:ta Maria kyrka utlovar Ulf Folkesson. FOTO: MARTIN ROTH

Foto:

Finspång2003-07-25 00:00
Risinge S:ta Maria kyrka ligger gömd i Risingebygdens grönska. Vitkalkad och ståtlig innanför mur och kyrkogård i en vilande tystnad. Den var i bruk fram till 1845 då Risinge kyrka byggdes och den gamla glömdes bort och förföll. Men idag är det Stadsantikvarieämbetet som äger den och ser till att den bevaras som kulturminne. Men den har inte alltid sett ut som den gör idag. Det framgår av den tidstavla som i flera år sysselsatt Ulf Folkesson från Finspång.
- Först var det bara en fyrkantig byggnad som byggdes ut ett antal gånger, förklarar han och visar på tavlan.
Där framgår det tydligt hur byggnaden har förändrats genom tiderna. För att utvidga kyrkan togs sten från en av murarna och så småning om tog trätaket bort för att ersättas av fint välvda bågar. Idag lyser fortfarande fina målningar upp valven som undslapp vitkalkning.
- Men de har bleks med åren. Är inte alls lika färgglada som från början, berättar Ulf Folkesson intresserat.
Själv sitter han med i kyrkans styrelse, sjunger i kören och är oerhört intresserad av kyrkans historia. Det var efter ett besök i en kyrka i Helsingborg och efter att ha sett den tidstavla som fanns där som han fick idén. Men det är inget arbete som går i en handvändning.
- Jag trodde nog att jag skulle bli klar tidigare och började dessutom på en större variant. Men det fick bli en mindre till att börja med och den mer detaljerade och större kommer till nästa sommar, utlovar han.
Tidstavlan gör det bland annat möjligt att se vem som var kyrkoherde under olika regentperioder. Vid tidstavlan finns också ett kalendarie och historik runt Kungar, kyrkoherdar och organister som Ulf Folkesson sammanställt samtidigt som tavlan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om