Sylvia håller koll på livsmedel
FINSPÅNGSylvia Karlsson är ny livsmedelsinspektör på miljö- och hälsoskyddskontoret i Finspång. Hon kommer närmast från en likadan tjänst i Norrköping. Dit har i sin tur Vesna Karanovic från Finspång flyttat.- Vi har inte bytt jobb med varandra, även om det kan verka så, säger Sylvia Karlsson.
De röda nålarna markerar alla ställen i kommunen där livsmedel hanteras. Det är nya livsmedelsinspektören Sylvia Karlssons ansvarsområde. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto: Fotograf saknas!
- Jag har arbetat i Norrköping sedan 1988 och tyckte det var dags att göra något annat. Fördelen med ett litet ställe är att man får mer grepp över helheten. Det har jag längtat efter.
<b>Lagen styr</b>
Egentligen är benämningen livsmedelsinspektör inte helt korrekt. Sylvia är miljö- och hälsoskyddsinspektör med inriktning mot smittskydd och livsmedel.
Det som i grunden styr Sylvias arbete är lagstiftningen på livsmedelshanteringens och smittskyddets område. Men visst finns det utrymme för tolkning.
- Om det till exempel gäller en gammal lokal, där det livsmedel hanteras på något sätt, som inte uppfyller nya regler, så kan man försöka lösa det genom att disponera utrymmen.
<b>Smitta</b>
Men visst kan Sylvia ta till krafttag om det behövs, det ger lagen henne rätt till.
- Men det är ju inte det förta man vill göra.
Tillsyn av alla platser där man hanterar livsmedel tillhör Sylvia Karlssons arbetsuppgifter. Kontroll av temperaturer, städning, bakteriehalt i livsmedel, tillståndsgivning etc ligger på hennes bord. Om någon som arbetar med livsmedel blir sjuk i en smittsam sjukdom, ska Sylvias kontrollera att denne håller sig hemma från jobbet.
<b>Bagerier</b>
Larm som rör livsmedel, som sojasås med cancerrisk nyligen, tillhör också hennes område.
Finspångs miljö- och hälsokontor har varit hennes arbetsplats under kort tid, men är för den skull inte obekant.
- Vi arbetar en del tillsammans i hela länet i olika projekt, så vi känner varandra.
Nyligen genomfördes en länsomfattande kontroll av bagerier och konditorier. I dagarna kommer det en uppföljning av denna.
- På ett flertal ställen är det inte bra, säger Sylvia Karlsson, som hoppas att bagerierna ska följa det program som finns utarbetat för städning och temperaturhållning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!