Sylvia håller koll på livsmedel
FINSPÅNGSylvia Karlsson är ny livsmedelsinspektör på miljö- och hälsoskyddskontoret i Finspång. Hon kommer närmast från en likadan tjänst i Norrköping. Dit har i sin tur Vesna Karanovic från Finspång flyttat.- Vi har inte bytt jobb med varandra, även om det kan verka så, säger Sylvia Karlsson.
De röda nålarna markerar alla ställen i kommunen där livsmedel hanteras. Det är nya livsmedelsinspektören Sylvia Karlssons ansvarsområde. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jag har arbetat i Norrköping sedan 1988 och tyckte det var dags att göra något annat. Fördelen med ett litet ställe är att man får mer grepp över helheten. Det har jag längtat efter.
<b>Lagen styr</b>
Egentligen är benämningen livsmedelsinspektör inte helt korrekt. Sylvia är miljö- och hälsoskyddsinspektör med inriktning mot smittskydd och livsmedel.
Det som i grunden styr Sylvias arbete är lagstiftningen på livsmedelshanteringens och smittskyddets område. Men visst finns det utrymme för tolkning.
- Om det till exempel gäller en gammal lokal, där det livsmedel hanteras på något sätt, som inte uppfyller nya regler, så kan man försöka lösa det genom att disponera utrymmen.
<b>Smitta</b>
Men visst kan Sylvia ta till krafttag om det behövs, det ger lagen henne rätt till.
- Men det är ju inte det förta man vill göra.
Tillsyn av alla platser där man hanterar livsmedel tillhör Sylvia Karlssons arbetsuppgifter. Kontroll av temperaturer, städning, bakteriehalt i livsmedel, tillståndsgivning etc ligger på hennes bord. Om någon som arbetar med livsmedel blir sjuk i en smittsam sjukdom, ska Sylvias kontrollera att denne håller sig hemma från jobbet.
<b>Bagerier</b>
Larm som rör livsmedel, som sojasås med cancerrisk nyligen, tillhör också hennes område.
Finspångs miljö- och hälsokontor har varit hennes arbetsplats under kort tid, men är för den skull inte obekant.
- Vi arbetar en del tillsammans i hela länet i olika projekt, så vi känner varandra.
Nyligen genomfördes en länsomfattande kontroll av bagerier och konditorier. I dagarna kommer det en uppföljning av denna.
- På ett flertal ställen är det inte bra, säger Sylvia Karlsson, som hoppas att bagerierna ska följa det program som finns utarbetat för städning och temperaturhållning.