Svarteboättlingar sökte sina rötter
HÄLLESTADI lördags samlades intresserade människor vid Hällestads gruvstuga för att bland annat höra historien om Svarteboätten.
Svartebo sägs vara den svenska industrins hjärta och de flesta som kom till gruvstugan hade nog också åtminstone en del av sitt hjärta i Svartebo. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
En av de som var där var Håkan Asplund, han är den 15:e generationen av Svarteboätten. Åtminstone så långt tillbaka i tiden som man kan spåra.
-Måns Jonsson som bodde i Svartebo på 1600-talet var min mormors fars farfars morfars...
Det var inte lätt att hänga med i Håkans släktförhållanden och det viktigaste är ju att han vet på vilket sätt han är en Svarteboättling.
<b>En nyfiken skara</b>
När Jan-Eric Karlström började berätta, med utgångspunkt från Hällestad bergsslag och gruvstugan, antecknar Håkan flitigt i sitt noteringsblock.
Svartebo ligger nära en mil från gruvstugan mot Tjällmo till, och av den ursprungliga bebyggelsen på ett 50-tal hus finns idag bara ett hus och ett uthus kvar. Svarteboättlingarna är numer utspridda över Sverige, men rätt många verkar det finnas i Hällestadstrakten och de flesta i det lilla sällskapet som tagit sig till gruvstugan verkar på ett eller annat sätt vara släkt med varandra.
Det skulle faktiskt kunna vara så att även Jan-Eric Karlström har sina rötter i Svarteboätten. För den 27 juni 1713 föddes en Nicolas Svartling, som var hammarsmedsmästare, och 1743 gifte han sig med Maria Kristina Carlström, som visserligen stavade sitt efternamn med C. Men kanske, kanske...
Och kanske kan det vara en av anledningarna till att Jan-Eric Karlström aldrig tycks tröttna på att gräva i otaliga arkiv för att dela med sig av vår historia.
- Jag har ett allmänt intresse för kulturhistoria och så tycker jag att det är så roligt att berätta.
- Det är fantastiskt att det finns människor som Karlström, som tar sig tid att hjälpa oss att bevara vår historia. Utan honom kanske gruvstugan hade varit såld som sommarstuga eller nedplockad och bortforslad, säger Elving Johansson.
Och visst är det fantastiskt med människor som kan konsten att berätta och förmedla kunskap.
Efter Jan-Eric Karlströms inledande berättelser om gruvstugans historia begav sig sällskapet till sina rötter vid platsen för Svartebo hammare. Där tog Rune Persson, som är född i trakten och kan den på sina fem fingrar, över berättandet.