Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svårt locka partimedlemmar ? utom för kristdemokraterna

FINSPÅNG
De flesta politiska partierna i Finspång har allt svårare att locka till sig medlemmar. Men för kristdemokraterna har medlemsantalet ökat under de senaste åren.

Kristdemokraterna är det enda parti som lyckats locka till sig fler medlemmar i Finspång, något som Ing-Marie Arwidsson (kd) tycker är jättekul.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Kristdemokraterna är det enda parti som lyckats locka till sig fler medlemmar i Finspång, något som Ing-Marie Arwidsson (kd) tycker är jättekul. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-02-19 00:00
Socialdemokraterna har från början av 1990-talet och fram till 2001 tappat 669 av sina medlemmar. Folkpartiet har tappat 13 medlemmar sedan 1992 då man hade 74 medlemmar i Finspång. Moderaterna har tappat närmare hälften av sina 225 medlemmar och centerpartiet har blivit hela 260 medlemmar färre. 1991 var man 380 partianslutna centerpartister. Det är helt enkelt bara kristdemokraterna som går mot strömmen och växer. Även om det bara rör sig om ett fåtal nya medlemmar.
- Det låter jättekul! Jag tror att det beror på personliga kontakter. Ibland är man kanske lite för rädd för att fråga folk om de vill bli medlemmar, men de jag har frågat har hakat på, säger Ing-Marie Arwidsson (kd).
En del medlemmar finns inte längre kvar men fler har som sagt kommit till. Även fast kristdemokraterna inte har ett fungerande ungdomsförbund.
- Det bildades ju ett KDU efter valet 1998, tyvärr så flyttade alla som satt med i styrelsen och började studera på andra ställen, men det här är något som vi måste jobba mer med och ta vara på de yngre, säger Ing-Marie Arwidsson.

<b>Kollektivanslutning</b>
- Det är nog sviterna efter att vi avskaffade kollektivanslutningen som vi fortfarande ser en del av, säger kommunfullmäktiges ordförande Inge Carlson (s).
Men han medger att det bara är en av orsakerna. En annan är att man inte har något ungdomsförbund i Finspång.
- Det är ju en mindre katastrof att det inte finns något SSU, fast det har högsta prioritet i distriktet att det ska bildas ett ungdomsförbund.
På gång är också bildandet av en tjänstemannaklubb och vecka tio börjar en medlemsvärvningskampanj.
- Det vi har sett är att det är inom den fackliga s-föreningen som vi kan växa. Det är där man känner sig delaktig och det är viktigt att ha medlemmar som är aktiva, inte bara att ha många medlemmar för mängdens skull, säger Inge Carlsson.
Centerpartiet har även de tappat medlemmar, men Denny Lawrot (c) känner sig inte längre lika panikslagen.
- Det känns som att vi håller på att vända trenden och vi får in nya medlemmar och håller på att föryngra kåren, säger han.

<b>Mer aktiva</b>
Han tror också att det är så att de som nu blir medlemmar är mer intresserade av politik och har en ilja att vara aktiva. Att kristdemokraterna är det enda parti som fått fler medlemmar tycker han inte är så konstigt eftersom de börjat från noll.
- När man börjar från noll är det lättare att bygga upp något.
Inte heller tycker han att det är konstigt att övriga partier tappat medlemmar.
- Det ser ju likadant ut överallt, inom alla folkrörelser, säger Denny Lawrot.
Folkpartiet hade stora framgångar i senaste valet, något som ännu inte fått något genomslag på medlemssidan.
- Visst känns det som om vi fått fler sympatisörer, men det politiska arbetet tar så mycket tid och kraft att vi inte har ork att prioritera medlemssidan, säger Larseric Ramlöv (fp).
Han menar också att det förr var vanligare med sympatimedlemmar medan det nu är människor som vet med sig att de har tid och är engagerade som blir medlemmar.

<b>Studiebortfall</b>
Moderaten Carl-Gustaf Mörner menar att det sjunkande medlemsantalet beror på flera saker, dels det allmänna samhällsklimatet, dels på att allt fler ungdomar lämnar Finspång för att studera på andra orter.
- Det är inte så lätt att engagera sig i politik på en studieort där man kanske bara stannar under några år. Man har inte samma känsla för exempelvis barnomsorgen i en stad som man inte känner så konkret.
Att bedriva medlemskampanjer är inget självändamål, men den stora faran tror han ligger i att det kan bli svårare att rekrytera människor till de politiska församlingarna som är villiga att ta ansvar.
- Fler människor verkar ha lättare att engagera sig i enfrågesaker som exempelvis miljörörelsen eller något annat som är aktuellt, säger Carl-Gustaf Mörner.
Folkbladet har sökt vänsterpartiet både lokalt och på distriktsnivå för att få ta del av deras medlemsstatistik. Ingen har dock kunnat hjälpa oss att ta fram de siffrorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om