Väljer du tonfisk, jätteräkor eller ål när du äter sushi? Inte bra i så fall, enligt Naturskyddsföreningen, som den här veckan lägger extra krut på att upplysa svenska folket om vilka fisk- och skaldjurssorter som är ohållbart odlade eller fiskade. De två sorter som NTF svartflaggar extra mycket är jätteräkor och ål.
Ålen för att den är akut hotad och för att Sverige ännu inte infört ett totalt fiskestopp av ål och jätteräkor för att odlingen är ohållbar och har enorm negativ påverkan på såväl miljön som lokalbefolkningens förmåga till försörjning och hälsa.
Omöjligt
Ett ställe där både fisk och skaldjur förekommer är sushirestauranger. En kartläggning NTF gjort visar att samtliga undersökta sushirestauranger serverar ett stort antal ohållbart fiskade och odlade fisk- och skaldjurssorter.
Alla restauranger i undersökningen serverar jätteräkor och alla utom tre serverar färsk tonfisk. På Sushiakademin i Finspång har man den senaste veckan märkt att många gäster valt bort just jätteräkor.
Där funderar ägaren Mikael Axelius på att ta bort dem från menyn helt och hållet.
- Jag har varit emot räkorna i tio år. Men ingen har brytt sig om det. Det går att hitta alternativ, säger han.
Räkorna är tillsammans med lax det många förknippar med sushi. Även odlad lax finns med på NTF:s lista som man bör avstå från. Att ta bort den är dock svårare, tror Mikael Axelius.
- Det är nästan omöjligt. Och den vildfångade laxen har inte samma smak, säger han.
Alternativ?
Tonfisk har inte Mikael Axelius haft med på menyn på 15 år och ålen är även den borttagen. Inte heller svärdfisk finns att beställa på Sushiakademin.
NTF rekommenderar bland annat makrill. Serverar du det?
- Ja, ibland, svarar Mikael Axelius.
NTF förespråkar en allt mer vegetarisk sushi, vilket det finns en uppsjö av ingredienser till. Mikael Axelius tror dock det blir svårt att hitta alternativ till populära fiskar och skaldjur.
- Det går att hitta alternativ, men tyvärr vill ju konsumenten ha det, säger han.