Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Styrande trion fick igenom budgeten

Det blev inte oväntat den politiska ledningens (S+C+KD) budget som vann gehör i kommunfullmäktige. Det blev ändå en del heta debatter innan beslut fattades.

Mikael Wallin (L) ville tillsammans med Moderaterna lägga ytterligare tio miljoner kronor på skolan, något som nu inte blir verklighet.

Mikael Wallin (L) ville tillsammans med Moderaterna lägga ytterligare tio miljoner kronor på skolan, något som nu inte blir verklighet.

Foto: Mikael Grip

FINSPÅNG2018-12-19 20:35

I det digra underlaget fanns det fyra olika budgetar att ta ställning till. 1) Sverigedemokraternas, 2) Liberalernas och Moderaternas. 3) Vänsterpartiets. 4) Socialdemokraternas tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna. Miljöpartiet slickar fortfarande såren efter ett dåligt valresultat och ville inte vara med någonstans och inte heller komma med ett eget budgetförslag.

– Vi ska ha en stor utvärdering av den politik vi för och har därför valt att inte delta i beslutet när det gäller budgeten inför nästa år, sa Herman Vinterhjärta (MP).

I en total budget på 1,3 miljarder kronor 2019 måste 40 miljoner kronor sparas i så kallade ramminskningar. Det är alla partier helt överens om. Det är sättet på hur det ska sparas som skiljer.

– Det är otroligt mycket pengar. Därför har vi minskat lite överallt. Alla får minskade ramar i ett tufft läge. Däremot har vi lyckats frigöra en del pengar som vi väljer att lägga på skolan, sa Ulrika Jeansson (S) som var först upp i talarstolen.

Moderaterna och Liberalerna och även Vänsterpartiet ville lägga ytterligare tio miljoner kronor på skolan.

– Det är för att täcka upp för de volymökningar som kommer att ske. Vi vill omfördela pengar från andra områden för att kunna lyckas med det, berättade Inge Jacobsson (M).

Mikael Wallin (L) ville att alla ledamöter i fullmäktige ska lägga en dag på att besöka en skola och se hur vardagen ser ut för pedagogerna.

– Jag är trebarnspappa och tar mina barn till skolan varje dag. Jag möter alltid en stressad pedagog. Är någon sjuk så får man inte ta in en vikarie. Arbetsmiljön blir inte bra. Därför ska vi inte spara i skolan, utan vi ska istället skjuta till pengar, så det inte blir ännu tuffare. Vad ger vi för förutsättningar till de som tar hand om det bästa vi har? undrade Wallin.

Stefan Carlsson (V), avgående utbildningsråd, är för första gången på mycket länge inte med och styr politiken i Finspång. Något som märktes i hans anförande, som var betydligt mer kritiskt än vanligt.

– Man måste våga prioritera. De styrandes budgetförslag är mer eller mindre en osthyvel som väldigt mycket drabbar de mjuka verksamheterna, istället för att hämta hem pengar från hårdare satsningar. Det tycker jag är olyckligt. Många verksamheter är ansträngda idag och många gör ett bra jobb. Det ger fel signaler till skolan att fortsätta spara, därför lägger vi tio miljoner kronor extra där, förklarade han.

Sverigedemokraternas Torgny Maurer sammanfattade sitt partis syn på kommunens ekonomiska situation på följande sätt:

– Alla dessa utmaningar som kommunen dragit på sig måste kallas vid sitt rätta namn. Kommunen har skaffat sig en för stor kostym på grund av asylmigranter som gett till exempel skenande kostnader för underhållsstöd. Kommunen borde sätta stopp för fortsatt asylmottagning och istället uppmuntra till återvandring, sa han.

Uttalanden som inte föll Ulrika Jeansson i smaken.

– Var kommer det ifrån? Vi har istället minskat kostnaden för underhållsstöd. Det är bara att titta och jämföra siffrorna, kontrade hon.

Sverigedemokraterna ifrågasatte också kommunens vision om att Finspång ska ha 30 000 invånare år 2035.

– Vi behöver ett långsiktigt mål att arbeta mot. Att sätta sig i bilen och inte veta var man ska, brukar sällan bli bra, sa Hugo Andersson (C).

Efter knappt två timmars debatt ställdes de olika budgetförslagen mot varandra och det blev alltså S+C+KD som gick segrande ur den striden. Även den politiska ledningens förslag till strategisk plan för tre år framåt antogs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om