Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stort intresse i Finspång för att ta taxilegitimation

Riitta Viinikkala är en av sju tjejer som just nu håller på att ta taxilegitimation. I måndags var första kurstillfället på Axelhed förarutveckling och intresset är stort.

Efter att ha jobbat som telefonist på Taxi Finspång i 14 år tar nu Riitta Viinikkala själv taxilegitimation tillsammans med ytterligare fem kvinnor och 14 män.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Efter att ha jobbat som telefonist på Taxi Finspång i 14 år tar nu Riitta Viinikkala själv taxilegitimation tillsammans med ytterligare fem kvinnor och 14 män. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2003-11-20 06:00
- Vi gick ut med en annons för ett vi behöver några chaufförer som kan hoppa in och köra extra. Förra gången vi sökte fick vi knappt ett enda svar, den här gången ringde det massor av folk och 21 personer har börjat på utbildningen, säger Gerhard Wosol, vd för Taxi Finspång.
För Riittas del är allt inte så nytt som för många andra, hon har nämligen jobbat på taxi i 14 år - som telefonist.
- Alla andra telefonister har taxileg så det borde väl jag också ha.

Inte bara att köra
Många tror att köra taxi betyder att man bara sätter sig i bilen och åker och hämtar och lämnar folk. Så är det inte. Det är mycket man måste kunna. Förutom det självklara att veta vart adresserna ligger så ska man hålla rätt på vad för slags körning man har. Om det är privat, för företag, för Östgötatrafiken, för att leverera ett paket och många, många andra typer av körningar. Dessutom ska man vara trevlig.
Att vara tjej och köra taxi skulle kunna vålla en del funderingar, trots allt finns den kvinnliga taxichaufförer som råkat ut för sina värsta mardrömmar. Men det är inget som hindrat Riitta.
- Här i Finspång är det lugnt, det är många år sedan det hände något. Man inbillar sig väl att man känner de flesta och att man vet vilka som kan bli lite stökiga, säger Riitta.

Internutbildning
Någon särskild utbildning för kvinnliga chaufförer finns det inte. Men om man blir uttagen efter avslutad och godkänd kurs väntar en internutbildning och då får man också bland annat lära sig lite mer om hur man kan värja sig om någon blir våldsam. Det gäller både kvinnliga och manliga chaufförer. Men det som de flesta baxnar för är taxametern. Det är här man ska knappa in alla uppgifter rätt så att det blir rätt i slutändan. Men även om det kan vara svettigt de första övningstillfällena så klarar man även taxametern efter ett tag.
I utbildningen ingår kartläsning, körekonomi och miljö, säkerhet, yrkestrafiklagstiftning, trafiklagstiftning och fordonskännedom. För att kunna ta taxilegitimation måste man vara fyllda 21 år och haft B-körkort i tre år.

Godkänt i allt
I dag är det dags för Riitta och hennes kurskamrater att ta den andra och sista lektionen, sedan återstår självstudier. Avlägger slutprov gör man när man känner sig redo.
- Man måste ha godkänt i alla delproven samtidigt annars får man göra om alltihop, säger Riitta och ser för första gången en aning tveksam ut.
Men sedan skrattar hon när jobbarkompisarna på Taxi Finspång säger att de tror att hon har taxilegitimationen till jul. Av lättnad - eller nervositet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om