Stort intresse för Glasets dag
REJMYRESyskonen Terese och Tomas Johansson från Oxelösund tog chansen att blåsa varsin vas vid Glasets dag i Rejmyre på lördagen.- Det var kul, sade de. Tomas sken som solen och såg väldigt glad ut.Glaset likande en ballong, tyckte han.
Visning. Rejmyre kunde besökarna se Håkan Olsson och Roland Sonevang tillverka äkta handblåst glas. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
En kompakt ring av intresserade åhörare vid den guidade visningen av glasblåsandets ädla konst. Fullsatt vid borden där saltsill och löksås spisades med god aptit.
Besökare i glasmuseet, butiken och övriga butiker i de före detta glasbrukslokalerna. Bikt-utställningen gjorde också sitt till (se separat artikel).
<b>Fascinerande</b>
Även om glaset naturligt står i centrum en sådan dag, så fanns också annat hantverk att titta på. Bland annat porslin och trä.
Annette Carlsson och Kerstin Nordetun turades om att berätta om glasframställningen, samtidigt som glasmästarna Roland Sonevang och Håkan Olsson visade den fascinerande konsten.
- Glasblåsarna använder bara enkla verktyg, som träskopor att forma glasmassan med, berättade Annette Carlsson. För att åstadkomma en vågig kant på en skål, använder de hårt rullat tidningspapper.
Tidningspapper har också en annan funktion, som guiden Kerstin Nordetun berättade om:
- För att släta till massan rullas den mot en träskiva med flera lager vått tidningspapper. Det gör också massan blank. Så det gamla påståendet om att det är bra att putsa fönster med tidningspapper, det stämmer.
<b>Sill i hyttan</b>
Ann Karlsson, som driver en av butikerna, hade som vanligt lagat sillen med löksås, som är en självklar rätt i en glashytta. Men hyttsill brukar det inte kallas på Glasets dag, utan sill i hyttan. Äkta hyttsill innebär isterband och ostkaka förutom sillen. Småländska specialiteter alltså. Men sill i hyttan var väldigt mättande, så det var tur man slapp isterbanden....
I butiken hade särskilt Östgötaskålen i design av Margareta Hennix strykande åtgång.
Glasets dag lockade inte bara Rejmyre- och Finspångsbor. Även folk från Norrköping och Katrineholm med flera orter passade på att låta sig fascineras av glaset och dess skönhet.