Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Storängsskolan kan bli ny mötesplats

FINSPÅNG
Storängsskolan som en mötesplats för alla, oavsett ålder eller intressen. Det har rektor Åke Liljedahl velat länge. Nu har han tillsammans med en arbetsgrupp tagit tag i idén.
Första steget - en riktig kick-off - är besök av Börje Ehrstrand, mannen bakom Rinkebyskolans beundrade och prisade förvandling.

Finspång2002-02-08 00:00
På Storängsskolan finns många bra lokaler. Café, bibliotek, slöjdsalar till exempel. Här finns bra möjligheter att skapa ett "allmänhetens hus" efter skoltid.
För tre, fyra år sedan tänkte rektor Åke Liljedahl de tankarna för första gången. Tiden och resurserna gjorde att tankarna stannade vid tankar. Ända tills nu.

<b>Mötesplats</b>
-Skolan fick i uppdrag att ordna fritidsaktiviteter för gruppen 10-12 år, berättar Åke Liljedahl.
Det var den igångsättningssignal som han och skolans fritidsledare Christina Gustafsson behövde. De tidigare tankarna om allmänhetens hus fick fastare form, och beteckningen Mötesplats Storängen myntades. Åke och Christina inte ville stanna vid en åldersgrupp.
- Vi är specialister på att indela oss åldersgrupper numera. Vi vill försöka bryta det. Vi vill att ungdomar ska upptäcka att 60-åringen inte är så mossig som de trodde. Och att 16-åringen inte är så farlig som pensionären har trott. Tanken är att skapa en mötesplats över generationsgränserna.

<b>Enkät</b>
En arbetsgrupp bildades där Åke och Christina ingår tillsammans med hälsosamordnare Kerstin Nilsson, fritidsgårdschef Inger Möller och socialsekreterare Helen Ax-Karlsson. Gruppen har börjat med en enkät till eleverna på Storängen.
- Enkäten är inte helt sammanställd, men vi har kunnat se att idrott överväger som fritidsintresse, att eleverna vill ha möjligheter att träffa kompisar och använda datorer, samt att de kan tänka sig att gå till skolans lokaler även på kvällen.

<b>Seminarium</b>
Nästa steg är ett seminarium med Börje Ehrstrand, rektor på Rinkebyskolan utanför Stockholm. Rinkebyskolan har varit en problemskola. Den har blivit en skola dit lärare köar för att få anställning.
- Skillnaden är förstås stor mellan skolorna. Vi har inte bjudit hit honom för att vi har problem, utan för att vi tror att han kan ge inspiration och komma med idéer.
Till seminariet, som genomförs på tisdag, har arbetsgruppen för mötesplats Storängen bjudit in politiker och förvaltningschefer, rektorer från kommunens skolor och - kanske viktigast av allt - flera av kommunens föreningar. För intresse och engagemang från föreningar krävs för att idén ska bli verklighet.

<b>Frivilliga</b>
- Vi har bjudit in idrottsföreningar, modellflygklubben, schackklubben, pensionärsföreningar, studieförbund för att bara nämna några. Även de som inte fått inbjudan är välkomna.
Men enbart frivilliga krafter kan inte genomföra den här idén. Det behövs ekonomiska resurser också.

<b>Hoppas på gensvar</b>
- Vi hoppas på gensvar från beslutsfattare, för en eller två personer måste anställas, säger Åke Liljedahl. men tänk vilken PR för kommunen. I Finspång finns den första skola i landet som lyckats bli en mötesplats över generationsgränserna.
Och om allt går som det är tänkt, sätter alltihop igång höstterminen i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om