Beslutet ska fattas på kommunfullmäktige nästa vecka och debatt är att vänta då förslaget som ligger delar de politiska lägren i Finspång. Enligt Bengt Eriksson (S), vice ordförande i demokratiberedningen, där arvodesförslagen tagits fram, handlar det om en sammanlagd arvodeshöjning med tio procent. Ett förslag majoriteten i S, V och MP stödjer.
"Inga större summor"
- Det är inga större summor det handlar om. Samtidigt får de avlönade fler arbetsuppgifter så i längden behöver det inte ens bli dyrare, menar han.
Kommunalrådet Anders Härnbro (S) föreslås en höjning från 85 till 100 procent (då ingår även ett styrelseuppdrag i FFIA), medan socialrådet Conny Lindgren (V) minskar sitt arvode från 50 till 40 procent och utbildningsrådet Ulrika Jeansson (S) står kvar på sina 50 procent. I en kommentar till kommunallagen rekommenderas att förtroendevalda med fasta arvoden över 40 procent inte ska ha rätt till så kallad "förlorad arbetsinkomst". Något demokratiberedningen tagit fasta på. Däremot får ordförandena och vice ordförande i de olika beredningarna, nämnderna, kommunfullmäktiges ordförande och övriga avlönade med mindre än 40 procent rätt till "förlorad arbetsinkomst".
Splittrad fråga
Oppositionen i M, FP, KD och C har en motsatt syn på höjningsförslaget:
- Arvodena ska inte höjas. Vi har en ekonomi i kommunen som inte tål nya utgifter. Det är inte stora pengar, men det är symboliskt att vi politiker också kan hålla igen, säger Fredrik Blomberg (C).
Under mötet ska även en helt ny politisk organisation klubbas. I förslaget från demokratiberedningen finns flera ändringar från dagens organisation: antalet verksamma beredningar begränsas, möjligheten att upprätta tillfälliga beredningar tydliggörs, en ny politikerroll beskrivs och kommunfullmäktiges presidium får större ansvar. Bland annat.
Kommunstyrelsen har medvetet undvikit att diskutera den nya organisationen, för att skapa en större debatt i fullmäktige på onsdag.