Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stoltheten i centrum

FINSPÅNG
En klarblå himmel och en lysande sol över stolta elever och lärare som välkomnade Kattis Ahlström att invigningstala på Stolthetens dag.

Internationellt. Polska och ryska dansare bjöd på uppvisning.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Internationellt. Polska och ryska dansare bjöd på uppvisning. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2003-06-07 00:00
På Bergslagstorget talade även utbildningschefen Ingrid Nandrup, som passade på att tacka för sina tre år i kommunen. Årets UF-företag, Rabatt AB prisades av kommunen och företagarna i Finspång.
Bergska skolans elevrådsordförande och sekreterare, Frida Sandvik och Anna Andersson talade om sina skolår. Allt från lågstadiet i Hällestad via högstadiet på Grosvadsskolan, till Gymnasieåren på Bergska skolan.
- Att ha gått i en liten skola som är trygg, skapar bra förutsättningar för att ha det bra i skolan även senare.

<b>Kanot och kanon</b>
Kent Wiklund, lärare på Grosvadsskolan fick ta emot Lärarförbundets Holger Nilsson-stipendiet i Östergötland för sin fina insats med kanotarbetet, där eleverna redan tidigare fått ta emot Spira-priset i Stockholm.
1883 års kanon återinvigdes också under förmiddagen. Den skänktes till Finspångs 400-årsjubileum 1988. Nu står den nyrenoverad på Bergslagstorget.
Tv-profilen Kattis Ahlström fick alla på Torget att ropa Finspång så högt de kunde.
- När jag jobbade på radion fick jag lära mig att det är ett bra sätt att vara riktigt säker på att veta var man är om man ber publiken ropa var man är, sa hon.
Dessutom var det ett sätt att få höra vilken dialekt vi här i Finspång pratar.
- Många brukar säga att min dialekt är svår att härma, men jag tror er är svårare, sa Kattis, som själv pratar Lundadialekt.
Hon berättade också att hon för en tid sedan var i Indien och det var Indien hon kom att tänka på när hon mötte barnen på Bergslagstorget.
- I Indien ser alla så stolta ut och det gör ni också.
När talarlistan var slut bar det av mot Stolthetens dags alla händelser. På högbyskolans gård bjöd polska och ryska dansare på folkdans från sina hemländer.
Runt Slotts- och Bruksparken sprang barnen en löpartävling, medan kompisarna låg i gröngräset och hejade på.
Viftande med flaggor låg klasskompisarna Cecilia, Sofia, Ida och Emma.
- Det bästa med stolthetens dag är att man får ligga i gräset och har det bra, säger Ida.

<b>Kabaré</b>
I Folkets Hus bjöd Grosvads niorna på kabaré. Det skämtades gott om både elever och lärare och många blev nominerade till olika årets...
Årets par, årets pluggis och årets kajal, för att nämna några. Skratten var många och publiken njöt och det var verkligen en jätterolig kabaré även för den som inte är insatt i Grosvadsskolans alla hemlisar. Störst uppskattning bland publiken fick det gäng med killar som framförde Village Peoples gamla slagdänga YMCA.

<b>Hellre på grönbete </b>
Stolthetens dag gör verkligen skäl för sitt namn och det finns mycket att vara stolt över i Finspång, både för barn och för vuxna. Däremot var det nästan plågsamt att under en dryg halvtimme stå på Bergslagstorget medan talarna avlöste varandra i den stekheta solen. Svettiga, törstiga och rastlösa barn skulle vara, om inte stoltare så bra mycket bekvämare på en gräsmatta med tillgång till skugga.
Nästa år tar Stoltheten paus, till förmån för Snilleblixtmässan som Finspång står som värd för.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om