Stolsbyten på Grosvad
FINSPÅNGNär Dick Jahrl nyligen slutade sitt jobb på Grosvad, för att börja som ungdomshandläggare på kommunen, tog Ingegerd Karlsson, som tidigare jobbade på simhallen, över på Grosvad.
Bytt stol 2. I väntan på simhallsbeslut har Ingegerd Karlsson tagit över efter Dick Jahrl som spindeln i nätet på Grosvad. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jag begärde för över ett år sedan att få en annan tjänst och så när erbjudandet kom hade jag bara ett par dagar på mig att bestämma mig.
<b>Resursbrist</b>
För få människor som ska göra för mycket, en känsla av att alltid känna sig pressad ledde alltså till att han ville pröva något annat.
Som handläggare för ungdomsgarantin ska han lätta på trycket inom kommunens sysselsättningsenhet.
Från och med i höst kommer tio nya stödplatser, inom ungdomsgarantin, läggas till de 25 som finns för arbetslösa i kommunen som är mellan 20 och 25 år. Det är här Dick Jahrl har sitt nya arbete.
Ett jobb med mer tid över för annat, som vaktmästare på Grosvad var det inte helt ovanligt att han var något av en "enmansjour" som skulle boka tider och låsa upp lokaler dygnet runt.
Det är det jobbet som Ingegerd Karlsson nu tagit över.
- Man kan väl inte direkt säga att jag har tagit över Dicks alla sysslor......
<b>Tillfälligt omplacerad</b>
Alla som är anställda på simhallen har blivit omplacerade fram tills man vet hur och när simhallen ska öppna igen.
- Dick är ju tjänstledig härifrån ett halvår, han kanske kommer tillbaks och jag kanske kan börja jobba heltid i simhallen igen, säger Ingegerd.
Båda har fått möjlighet att pröva att arbeta med annat än de är van vid.
- Jag hade inte tänkt mig att jag skulle hamna här på Aluceum, och även om jag har en del av min arbetstid kvar på simhallen så är det här jag är mest, säger Ingegerd.
Men det där med att överta Dick Jahrls sysslor upptäckte hon snabbt var en omöjlighet. Han var spindeln i nätet och kunde alla arbetsuppgifter, plus flera till, som ett rinnande vatten.
- Jag kan ju varken köra ismaskinen eller gräsklipparen, säger Ingegerd, men tillägger att man bara kan göra så gott man kan.
<b>Hjälps åt</b>
När man hamnar på en ny arbetsplats tar det självklart tid att sätta sig in i arbetsuppgifterna.
I nästa vecka börjar ungdomarna komma till Dick Jahrl för att få hjälp med att hitta jobb eller praktik.
- Jag tycker om att arbeta med ungdomar så det kommer säkert att gå bra, säger han.
Att puscha, engagera och aktivera ungdomar är han van vid och det stora kontaktnät som han skapat i Finspång ser han som något han verkligen kan tillföra sitt nya jobb, men visst känns det nytt. Skulle han vara osäker, ja då är det bara att knacka på i rummet bredvid, för där sitter den andra handläggaren Agneta Hoff som varit med ett tag och hon hjälper gärna till. Precis som Dick gör när han svarar i telefonen och det är Ingegerd på Aluceum som ringer.
- Förra veckan var jag uppe flera gånger för att hjälpa till.
Men tanken är att han ska jobba mellan halv åtta och fyra. Ungefär.
-Jag har ju flextid numer.
Fast det hade han väl i och för sig förut också eller om man ska kalla det jourtid.