Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stannar kvar på hemmaplan

Färre gymnasieungdomar i Finspång söker utbildningar i andra kommuner. Samtidigt söker sig färre till Finspång från andra kommuner.  Slutsats: Länets ungdomar stannar hellre på hemmaplan.

Foto: Titti Olovsson

FINSPÅNG2009-07-02 03:00
För det är inte bara till och från Finspång som rörligheten minskat: trenden är densamma i nästan hela Östergötland. - Generellt är det mindre rörlighet i år jämfört med förra året. Samtidigt söker färre till friskolorna, säger Peter Gustafsson som jobbar med gymnasieintaget i Östergötland. För Finspångs del har antalet som i första hand valt att söka till andra kommuner nästan halverats sedan förra året. 2008 sökte 75 Finspångsungdomar utbildning på andra orter, i år 42. - Och av dem har 36 kommit in i andra kommuner. Men det är oberoende valrang, säger Peter Gustafsson. Antalet elever som sökt sig till Finspång från andra kommuner har samtidigt minskat från 29 förra året till 19 i år. - Men det kan röra lite på sig. Siffran är levande till den 15 september då vi slår igen butiken. Det har med reservintag att göra, säger Peter Gustafsson. Ny trend
Den siffran gäller dock enbart Bergska skolan. Antalet sökande till friskolor från Finspångs kommun har ökat från 67 2008 till 90 i år. Totalt har CNG tagit emot 71 ansökningar, både från elever i kommunen och utifrån. Antalet Finspångssökande till så kallade "landstingsutbildningar" som Vreta Naturbruksgymnasium, har minskat från 25 sökande 2008 till 21 i år. Från lokalpolitiskt håll är siffrorna glädjande: - De här siffrorna låter bra! Bergska har marknadsfört sig på ett annat sätt i år med mer uppsökande verksamhet till grundskolorna. Det har gett resultat, säger Inge Jacobsson (M) som är ansvarig politiker för gymnasieskolan. Att färre elever väljer att söka in till Finspång överraskar honom dock inte, även om han så klart helst sett att fler utifrån valde Finspång. - Det har visat sig att den kommunala skolan har klarat sig bättre än friskolorna i år. Det är helt enkelt en ny trend, säger han. Söka valfri utbildning
Han poängterar dock att alla kommuner inte har möjlighet att bedriva alla sorters utbildningar och att elever som vill gå en utbildning som inte finns på orten självklart ska få söka den. - Kommungränserna ska inte vara allenarådande, menar han. En utbildningsplats i en annan kommun kostar kommunen från 60 000 kronor upp till flera hundra tusen kronor, beroende på utbildning. Så på så sätt "tjänar" kommunen på att eleverna stannar på hemmaplan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om