Spännande dag i smedjan
HÄVLAVattnet som porlar utmed ormbunkar och annan växtlighet i ett litet fall för att sedan stillna i dammen. De stora drivhjulen, de gamla byggnaderna och det strålande sensommarvädret.När man dessutom hör dragspelstonerna ljuda då är dagen perfekt.
De ser ut som tunnpannkakor men kallas bullar i alla fall, kolarnas mat som finns i litet olika varianter runt om i landet. Här gräddar Ola Köhler sina. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
Guiden Sölve Holgersson, klädd som i svunna tider berättade om hammarsmedjans 300-åriga historia.
I det rosa lerhuset, Grålus, visade och berättade Britta Orest om smedens förhållanden. Timmerflottning demonstrerades och sågen var igång, liksom spånhyveln.
<b>Lus</b>
Smedja, såg och hyvel finns ju på platsen, men dagen till ära fanns fler aktiviteter.
Den intresserade kunde se hur tjärbränning gick till och hur garner färgades med hjälp av naturens växter, samt en och annan lus. Det vill säga en slags sköldlus, koschenill-lusen som ger det röda färgämnet. Nyanserna blir väldigt olika beroende på garnets olika ursprungsfärg.
<b>Modellen inte klar</b>
Den allra bästa överblicken över miljön får man genom att titta på den modell över området som finns på plats dagen till ära.
Modellen är inte riktigt klar än, men det är bara detaljer som fattas. Gun Axelsson, ordförande i stiftelsen Häfla hammarsmedja, sålde lotter till förmån för hammarsmedjan.
Hon var nöjd med vädret och publiktillströmningen, men kunde inte säga hur mycket folk som kommit.
- Vi tar ju ingen entré så det går inte att räkna. Däremot kan vi säga att vi nog missat en del besökare under sommaren eftersom kaffeserveringen som brukar vara här, tyvärr var tvungen att ställas in.
- Det gick inte att skaffa ersättare i all hast.
Utan att alltså nämna några siffror kan man konstatera att intresset var stort.
Parkeringsvakterna hade fullt upp med att placera bilarna så att alla skulle få plats, och överallt syntes människor som promenerade eller studerade de olika begivenheterna.