Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

”Som ett tempel”

– Risinge kyrka känns som ett tempel, där den står uppe på kullen, när man åker förbi. Inte minst på kvällen när den är upplyst!”

Här en bild från en julkonsert i Risinge kyrka med  Julkören och Finspångs Musiksällskap.

Här en bild från en julkonsert i Risinge kyrka med Julkören och Finspångs Musiksällskap.

Foto: Johan Tell

FINSPÅNG2018-07-24 07:15

Det säger kyrkoherden Karl Magnus Hansson i Finspångs församling om sin stora, vita, praktfulla kyrka, som i mitten av 1800-talet ersatte S:ta Maria kyrka från 1100-talet.

Ändå är just Risinge kyrka, den kyrka som närmast behöver renoveras:

– Ja, putsen har börjat släppa på vissa ställen på fasaden utanpå kyrkan, säger vaktmästaren Martin Loorents. Men det handlar helt enkelt om tidens slitage och sådant underhåll som alla våra kyrkor behöver med jämna mellanrum.

– Så det är dags att söka kyrkoantikvarisk ersättning för att putsa om och sedan måla kyrkan framöver.

Men annars är väl Risinge i bra skick?

– Ja, absolut, säger Karl Magnus Hansson. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre, så i exempelvis Risinge kyrka håller vi på att förbättra både ljus och ljud inne i kyrkan.

– Sådana insatser syftar till att göra en kyrka ännu mer användarvänlig och när det gäller Risinge kyrka, tittar vi även på olika möjligheter att ordna så att alla besökare, även funktionshindrade, kan ta sig in i kyrkan via huvudingången. Vi har några besvärliga trappsteg där, som vi vill förändra på något sätt.

Martin Loorents påpekar dock att kyrkoförändringar är lite speciella:

– När det gäller kyrkor, har man kulturminneslagen att tänka på, samtidigt som man i det här fallet vill göra kyrkan mer lättillgänglig. Så det måste man tänka på i såna har fall

När det gäller Risinge kyrka, har Karl Magnus Hansson fler idéer:

– Vi ser över hur vi på olika sätt kan göra, så att barnen känner sig mer välkomna i Risinge kyrka och även våra andra kyrkor i församlingen. Exempelvis göra om ljusbärarna, så att de är både höga och låga och användningsbara både för barn och vuxna.

– Och vi vill skapa gemensamhetsytor, där vi kan fika och ha kyrkkaffe för våra besökare i våra kyrkor. Sådana inslag tycker jag är väldigt viktiga och vi försöker skapa utrymme för enklare fika i alla våra kyrkor.

Hur ser det i Risinge kyrka idag?

– Jo, där har vi ordnat en yta för fika inne i kyrkan och det finns en del liknande lösningar även i en del andra av våra kyrkor, säger informationsassistenten Johan Tell.

Angående Risinge kyrka började den planeras 1843, men sedan följde en segsliten tvist om var kyrkan skulle placeras. Men 1849 stod den klar och invigdes.

Altartavlan är målad av Pehr Hörberg, föreställande Jesu Bergspredikan och i kyrkan finns också ett altarskåp från år 1500, tillverkat i Westfalen, Tyskland.

Finspångs kyrkor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om