Socionomyrket ska bli attraktivt
FINSPÅNGTrots att socionomer är en bristvara i Sverige i dag finns det inte någon vakant tjänst på socialkontoret i Finspång.Nu har socialnämndens redovisning, som går ut på att det så ska förbli, kommit.- Vi vill göra tjänsterna mer eftertraktade, säger Pierre Lindwall, vikarierande chef för individ- och familjeomsorgen, IFO.
Förslag om detta kommer att presenteras i början av hösten.
<b>Kompetenstrappa</b>
- Kompetenstrappor handlar om rättigheter och skyldigheter från arbetstagare och arbetsgivare, t. ex. att man ska få utbildning, möjlighet till att rotera eller att delta i projektarbeten. På så sätt ska tjänsterna bli mer eftertraktade. Man ska kunna utvecklas inom yrket och inte bara genom att bli chef, säger Pierre Lindwall.
Idag finns det 24 anställda socialsekreterare i Finspångs kommun.
<b>Ny utbildning?</b>
I redovisningen framgår också att socialkontoret hoppas på att Linköpings universitet, som har ansökt om att få anordna socionomutbildning, ska få göra det.
- Ju närmare universiteten ligger, desto fler socionomer kan man rekrytera tillbaka, säger Pierre Lindwall.
En sådan utbildning kan bli aktuell först hösten 2003 och skulle då bestå av 30 platser.
Sedan skulle det dröja ytterligare tre och ett halvt år innan den första socionomkullen kan lämna universitetet.
Svaret på om det blir någon ny utbildning eller ej kommer också den i höst.
Socialkontoret ska, enligt redovisningen, dessutom bli bättre på dokumentation och journalföring, samt på att hålla tidsgränsen fyra månader i ärenden som rör barn.
Att tidsgränsen i undantagsfall har överskridits beror återigen på att det har varit svårt att rekrytera personal till vakanta tjänster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!