Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snatteri kan stå dig dyrt

FINSPÅNG
Snatteri kan tyckas vara ett litet brott - åtminstone när det gäller värdet. Men utredningen av ett snatteri kan vara nog så komplicerad och själva brottet kan vara inkörsporten till grövre brottslighet.
Dessutom får snattaren en prick i kriminalregistret.

Den som ertappas som snattare får en prick i kriminalregistret och böter. 
FOTO: MARTIN ROTH

Den som ertappas som snattare får en prick i kriminalregistret och böter. FOTO: MARTIN ROTH

Foto:

Finspång2001-07-27 00:00
Antalet snattare som åker fast i Finspång har varit ganska konstant de senaste åren.
Under årets första sex månader upptäcktes 36 snattare. Av dessa var 26 stycken män, sju stycken var under 15 år, tre stycken så unga som 12 år. Den äldsta var 78 år.
Samma period år 2000 åkte 41 stycken fast. Den äldsta då var 85 år och de yngsta 13 år. 1999 var det 31 stycken, samma tid, alltså 1 jan - 30 juni. Perioden 1 juli -31 december år 2000 åkte 21 stycken snattare fast.

<b>Kontroll</b>
- Det är butikernas insatser som styr statistiken, säger kriminalinspektör Hans Engström. När en snattare upptäcks är det för att en butikskontrollant har funnits i butiken och gjort iakttagelser. Snatteri kommer till polisens kännedom i och med rapport från kontrollanten.
När och hur ofta det finns kontrollanter i butiken vet inte polisen. Det är en angelägenhet helt och hållet för butikerna.
- Jag skulle tro att inte ens personalen vet när de kommer.
Hans Engström berättar att rapporter om snatterier brukar komma in flera stycken åt gången, sedan kan det dröja en tid innan en ny omgång kommer in.

<b>Böter</b>
- Det normala förfarandet är att butikskontrollanten skriver en rapport efter det att snattaren är identifierad. Rapporten kommer till polisen, som gör en mindre utredning. Sedan är det åklagaren som tar vid. Oftast skrivs ett strafföreläggande ut, alltså böter. Om det finns andra brott med i bilden, eller varit speciella omständigheter kan det bli rättegång.
Vid själva upptäckten i butiken kommer inte polis till platsen, om det inte blir bråk eller den misstänkte vägrar säga sitt namn.

<b>Hjälpmedel</b>
Snatteri skiljer sig från stöld genom att varorna är av "ringa värde", gränsen brukar gå vid några hundralappar. Men också tillvägagångssättet har betydelse.
- Om man till exempel använder någon form av hjälpmedel kan det handla om stöld i stället för snatteri. Till exempel en preparerad väska eller ett fejkat julpaket.
När ungdomar åker fast för snatteri underrättas alltid föräldrarna. Hans Engström påstår inte att alla som någon gång snattat i en affär är ohjälpligt förlorade.
- Snatteri behöver inte betyda att man blir kriminell, visst kan det var spänning eller pojkstreck som ligger bakom. Det kan vara en tillfällighet.

<b>Börja</b>
- Å andra sidan vet vi att den som ertappas nästan alltid har snattat tidigare, det är ovanligt att en snattare upptäcks första gången. Snatteri kan vara en inkörsport till grövre brott. Någonstans börjar det och det är sällan att någon börjar begå inbrott direkt.
När det gäller äldre människor brukar åklagaren ofta vara försiktig, enligt Hans Engströms erfarenhet. En person på 75 - 80 år som varit laglydig och hederlig hela livet och som ertappas som snattare, kan mycket väl helt enkelt ha glömt att betala.

<b>Glömska</b>
- Jovisst, är det möjligt. Man kan ha köpt någon liten grej och varit rädd att tappa den, lagt den i fickan och sedan glömt det. Sådant händer. Men svårigheten är att veta när det stämmer, för glömska är ett vanligt argument. Det är då kontrollantens uppgifter blir viktiga, vad han eller hon har sett i butiken. Det gäller att påvisa uppsåt. Många gånger är utredningarna inte så lätta. Om åklagaren tror på glömska kan utredningen läggas ner. Men det bestämmer åklagare, inte polisen.

<b>Prick</b>
- Det är viktigt att komma ihåg att det är skillnad mellan snattare. En pensionär går inte att jämföra med en missbrukare. Gamla människor som snattat och upptäckts, mår ofta väldigt dåligt efteråt och känner fruktansvärd oro och ånger.
Och har man dömts för snatteri så får man en prick på sig, i belastningsregistret eller kriminalregistret som det brukar kallas. Inte för alltid, men i fem år finns anteckningen där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om