Återbruket ingår i Samordningsförbundet Öst och är förstegsverksamhet för upp till 30 personer som står utanför arbetsmarknaden men som vill börja jobba eller studera. Syftet är att ge social kompetens, rutiner samt fysisk och psykisk träning genom samverkan.
– Tanken är att vi ska tillverka varor i arbetsstudion och sälja prylarna i butiken vägg i vägg. Vi samarbetar med återvinningscentralen Sjömansäng och använder enbart saker som har lämnats in till Ge och ta-containern, säger Anette Jarme, verksamhetsledare.
– Kravet vi har är att vi måste göra om sakerna till någonting helt annat. En stol får inte bara bli en stol, fyller Emil Björk i, koordinator, Plattform Finspång, Östra Östergötland.
Det Återbruket gör kallas på engelska upcycling och är kreativt återbruk med enbart återvunnet material i alla former. Hit hör möbler, tyger och färg. Deltagarna klär om en stolsits med jeanstyg, av spillvirke byggs fågelholkar, plåtburkar blir lampor medan delar av en gymnastikplint får nytt liv som hylla.
Anette Jarme visar runt i butiken som successivt håller på att färdigställas med prylar inför premiäröppnandet efter storhelgerna.
– Här har en byrå blivit en hylla och en pall ett fia-spel. Det är bara våra deltagare som sätter gränserna vad vi kan göra.
– Lokala företag skänker färg och spillvirke till via kommunens arbetsmarknadsenhet (AME), som annars skulle kasseras, förklarar Emil Björk.
Via en dörr i trapphuset visar Anette Jarme och Emil Björk vägen in till arbetsstudion. I lokalerna höll tidigare Pingstkyrkan till.
– Här ställer vi in maskinerna. I utrymmet har det varit radiostudio (närradion) så allt är välisolerat, berättar Anette Jarme.
Återbruk ses som miljövänligt eftersom befintliga prylar tas till vara och får nytt liv istället för att kastar eller eldas upp. Samtidigt minskar nytillverkningen. Koldioxidutsläpp, avfall och föroreningar reduceras också när vi sparar in på naturresurser, energi och vatten.
– Kreativt återbruk ligger i tiden. Det visar också vår och deltagarnas plan. Vi gör någonting unikt med grejerna vi får, säger Emil Björk.
– Verksamheten har inga vinstkrav. Det enda vi behöver köpa in är förbrukningsmaterial som skruv, spik och penslar och en och annan skruvdragare. I övrigt försöker vi klara oss så långt vi kan på skänkta saker, utvecklar Anette Jarme.