Lagom till höstterminens start var det flera lärare i ett antal kommuner i Sverige som tog ett karriärsteg och blev så kallade förstelärare. För Finspångs del hade det kunnat vara möjligt, kommunen har nämligen beviljats medel för att införa tjänsterna, men av olika skäl har man valt att vänta.
– Skolverket har beviljat oss sju förstelärartjänster, men vi har valt att gå långsamt fram och riktigt tänka till vad det egentligen är vad vi vill ha, förklarar Mikael Hultberg.
Det finns nämligen olika sätt att använda förstelärarna på, visar det sig.
– Det beror vilken inriktning man väljer att ha, säger barn- och ungdomschefen, och exemplifierar med inriktning på specifika åldrar, ämnen och skolor.
”Finns internt”Själva grundtanken med förstelärarna är att göra läraryrket mer attraktivt och säkra god undervisning för elever. För detta avsätter regeringen 845 miljoner kronor 2014, då man tänker att satsningen kommer att omfatta 15 000 lärare runt om i landet. För att bli förstelärare ställs flera krav, bland annat att man ska ha arbetat som lärare i minst fyra år, arbetet ska ”vara vitsordat” och läraren ska ha en god förmåga att förbättra elevernas studieresultat. Förstelärare kan rekryteras externt om man vill, men Mikael Hultberg är säker på att dessa finns internt.
– Vi övertygade om att vi har duktiga lärare anställda i vår organisation, säger han och fortsätter:
– Vi hoppas kunna komma annonsera ut tjänsterna om ungefär en månad och att vi kan vara igång till vårterminen 2014.
Läs mer i fredagstidningen.