– Slåtterängarna ingår i vår pågående utveckling av Vibjörnsparken, berättar Herman Vinterhjärta (MP), miljö- och samhällsbyggnadsråd hos Finspångs kommun.
– Dels skapar vi en äng i kilen mellan ”gamla ladan” och mot Kapellvägen, dels i en trekant vid parkens hörn mot Ekkällevägen och Norrköpingsvägen. En av ängarna bekostas av Finspångs kommun och den andra anläggs med stöd från Naturvårdsverket med det så kallade Lona-bidraget, det vill säga Lokala naturvårdssatsningen.
Vad händer just nu?
– Nu tar vi bort grässvålen och fortsätter sedan med att markbereda de här två ytorna, inför sådden av blommande örter och gräs. Sedan kommer de här blomsterängarna att slås varje år, med gamla slåttermetoder och sedan tas alla växterna bort, efter att först ha legat på platsen och fröat sig under en kort tid.
– Vi kommer även att skapa så kallade insektshotell och det är meningen att insekterna ska få näring av blomsterängarna, så det enda ger det andra.
Det här ingår förstås i förändringsprojektet av Vibjörnsparken?
– Ja, absolut. Projektet består av två huvuddelar, varav den ena delen är rekreation och den andra är att öka den biologiska mångfalden.
Vad är det för insekter som kommer att inta slåtterängarna?
– Det är givetvis bin, men också fjärilar och humlor, som kommer att hitta mat på ängarna i form av pollen och nektar. Det här gör ju också att insekterna hjälper växterna på ängarna, att bli pollinerade, vilket skapar frön och därmed möjligheten att leva vidare år efter år i parken.
När det gäller blommorna på de två ängarna räknar kommunen med att man ska kunna se en mängd olika sorter, som, stor blåklocka, blåklint, prästkrage, gullviva, ängsvädd, solvända, gökblomster, ängssyra, humleblomster, smörblomma, förgätmigej och styvmorsviol.
Normalt sätt brukar det dock ta några år efter att en äng anlagts, innan den står i full blom. Först brukar de ettåriga blommorna komma och därefter de fleråriga.
– Det roliga med Vibjörnsparken är att många av projekten tillkommit efter förslag från våra invånare, allt från pensionärer till skolungdomar, som lämnat in förslag på olika förbättringar, bland annat då slåtterängar.