Det var Risinge hembygdsförening som anordnade en släktforskarträff, under ledning av släktforskaren och cirkelledaren Gerd Johansson, som gav deltagarna en hel del tips och råd under kvällen.
– Mycket om våra släktingars historia bakåt i tiden finns att hämta på internet numera, fastslog hon och nämnde flera olika användare på nätet där man kan hitta mycket information, om födelseår och dödsår för släktingar förr i tiden.
Hon framhöll dock att man ska försöka hitta mer än bara dessa årtalsfakta om sin släkt:
– Tar man bara fram en massa årtal, är det ju ofta bara att köra ned släktforskningen till 1700-talet och kanske till och med till 1600-talet.
– Men lyckas man även hitta sina släktingars personberättelser och på det viset få mer kött på benen i släktforskningen, blir den mycket mer intressant att berätta och läsa även för andra.
Och hon hade tips på hur man kan göra detta:
– Bland annat brukar jag läsa bouppteckningar, för där kan man hitta en hel del om personers liv, som man kan plocka in i släktforskningen.
– Men, tillade hon, det gäller också att vi själva skriver ner vår egen historia i livet, hur man hade det i skolan, vad man hade för kompisar, vad man lekte för lekar och givetvis var man gick i skolan och var man bodde och vad man åt för mat.
–Om vi inte gör det här själva, kanske någon annan gör det i framtiden och då kanske det står saker som vi inte tycker är så bra eller stämmer så väl in...
För Finspångsbor finns det en extra krydda i släktforskningen, menade Inger Eriksson, som var med vid släktforskarträffen:
– Det är ju om man hittar valloner i sin släkt från 1600- och 1700-talen, för då blir det ju extra spännande, eftersom vallonerna och Finspång hör ihop genom historiens vingslag.
Finns det valloner i ditt släktträd?
– Ja, och det har andra släktingar forskat fram tidigare, berättade Inger Eriksson. Men jag har upptäckt att det finns en del luckor i den släktforskning som gjorts och det är därför jag vill börja med egen släktforskning och försöka lappa ihop de luckor som finns i släktträdet.
Värd för släktforskarträffen var Fredrik Blomberg, ordförande för Risinge Hembygdsförening:
– Det var första gången vi anordnade en sån här släktforskarträff, sa han. Mycket för att vi märker ett stort intresse för detta i vår förening och en sån här träff hoppas jag kan ge deltagarna inspiration till att komma igång, byta erfarenheter och ge varandra tips och tricks för att underlätta släktforskandet.