När räddningstjänsten i Finspång sammanfattar förra årets statistik är det mest anmärkningsvärda ökningen av skolbränder.
– Vi hade en hel del anlagda bränder vid förskolor. Hårstorps förskola var den byggnad som fick större skador, men i det fallet vet inte polisen om orsaken var brand- eller inbrottsrelaterad, säger Daniel Svanér, brandinspektör vid räddningstjänsten i Finspång.
Hårstorpsbranden tvingade ett stort antal elever att först flytta till tillfälliga lokaler på Metallen och sedan till Lillängsskolan.
– Vi har exempelvis även haft flera brandincidenter på Basvägens förskola och förskolan i Rejmyre.
– Nu görs en satsning för att öka säkerheten med brandlarm på förskolorna. På sikt ska förskolorna ha samma skydd som övriga skolor, säger Daniel Svanér.
Dessutom har det varit små bränder på både Nyhemsskolan och Grosvadsskolan.
Två dödsolyckor inträffade i kommunen förra året. En mc-förare avled på Tolskeppsvägen i somras och en bilist dog på länsväg 215 vid Eliantorp i slutet av året.
– Vid dödsolyckan vid Eliantorp blev vi först larmade på en annan olycka i området. Nu har beslut tagits om att ta ner träd vid olycksplatsen, som anses stå för nära vägen. Under den senaste tioårsperioden har det skett tre dödsolyckor på vägen mellan Falla och Eliantorp, berättar Daniel Svanér.
IVPA-larmen (i väntan på ambulans) har minskat från 105 stycken 2013 till 70 förra året.
– Jag tror inte folk har blivit friskare utan att det beror på andra faktorer. Nu står landstinget för utbildningen och min tolkning är att det är mer åtstramat vad gäller kriterierna för när det ska larmas ut, säger brandinspektör Bengt Eriksson.
I det nya avtalet står det att personen kan larmas ut till skillnad mot tidigare när det gick att utläsa att utlarmning ska ske.
– IVPA är väldigt bra för medborgarna. Det kommer någon som kan ge hjälp betydligt snabbare. När det gäller FIP-systemet (första-insats-person) i Hällestad och Rejmyre är det jättebra och innebär en tidsvinst på flera minuter, säger Bengt Eriksson.
När det gäller antalet trafikolyckor, bränder i byggnader och automatlarm ligger dessa siffror på i stort sett samma nivå som föregående år.
Summeringen för bränder (ej i byggnader) visar en liten ökning.
Det totala antalet larm har ökat från 350 under 2013 till 400 under fjolåret.