Skola i världsklass
"Finspång ska ha en utbildningsmiljö i världsklass som attraherar elever, lärare, familjer och företag."Under den visionen ska utbildning bli en näringsgren i Finspång.
Finspång ska ha en utbildningsmiljö i världsklass. Det är Elisabet Rehn, Denny Lawrot, Stig Andersson och Magnus Schenström rörande överens om.Foto: Magnus Johansson
Foto:
Elisabet Rehn, utvecklingsledare på Bergska skolan, Magnus Schenström, vd för Curt Nicolin gymnasiet och kommunens näringslivschef Richard Widén fick i uppdrag att ta fram en vision som innefattar en utvecklad samverkan mellan de två gymnasierna och vuxenutbildningen i Finspång.
- Tendensen är att elevantalet sjunker drastiskt i hela landet. Antalet Finspångsungdomar i gymnasieåldern kommer de närmaste sju åren att minska från runt 300 till cirka 200 per årskull.
Nytänkande
- Därför krävs ett kraftfullt nytänkande och offensivt arbete för att behålla antalet elever på samma nivå som idag, säger Magnus Schenström.
Finspångs kommuns vision "Finspång är den attraktiva kommunen i en spännande region, där vi skapar utveckling och livskvalitet genom samverkan, öppenhet och nytänkande", har varit vägledande i arbetet.
Elisabet Rehn påpekar att det redan idag finns potentialer i kommunen. Till exempel flera bra utbildningsanordnare, goda utvecklingsidéer och en obalans i elevströmmarna till och från Finspång.
Starka arbetsgivare
- Dessutom har vi starka arbetsgivare med intresse för skol- och samhällsfrågor och som har ett stort behov av arbetskraft och kompetens, säger Elisabet Rehn.
Ett teknikcollege startar hösten 2008 och Finspong College hösten 2009.
Det sistnämnda är ett arbetsnamn för den gemensamma styr- och ledningsmodellen för de två gymnasierna och vuxenutbildningen i Finspång.
Bred samverkan
Modellen bygger på en bred samverkan mellan kommun, näringsliv, universitet och andra intressenter.
- Vi vill vara ute i god tid och vara förutseende i dessa frågor. Finspångs kommun ska ligga i täten, inte agera i efterhand, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson.
Om fem år, 2012, ska Finspong College definitivt vara ett faktum.
- Visionen är ett pussel som läggs dit bit för bit. Vi måste följa den omvärld som finns och spara det som är bra och lägga till andra bitar. Det kommer aldrig bli ett färdigt paket utan en ständigt pågående process, säger Elisabet Rehn.
En styrgrupp har bildats. Där ingår: Stig Andersson, Peter Fransson, Denny Lawrot, Kersti Thorn och Mats Rosander.
- Genom Finspong College samverkar kommunen med industri, handel, privat vård och andra aktörer - i Finspång liksom på andra håll. Alla engagerade i kompetensutveckling.
- Finspong College är motorn i en utbildningsutmaning som sträcker sig långt utanför Finspång som kommun. Med utgångspunkt i visionen möts skola och samhälle i en gemensam högt, siktande målsättning.
- På Finspong College nyttiggörs ett helt samhälles styrkor för lärande processer och kombinerar detta med modern pedagogik och starkt utvecklade metoder för effektivt lärande.