Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skånsk mat för Finspångs pensionärer

FINSPÅNG
I slutet av maj startar det nya sättet att distribuera mat till pensionärer i Finspång.
PartSam Sodexho AB vars anbud antogs, svarar för allt från tillagning till leverans till den enskilda pensionären.
Ett treårigt avtal är färdigt att skriva på.

Finspång2002-03-22 00:00
Distributionen av mat till pensionärer har diskuterats länge i kommunen. I samband med budgeten i november förra året beslutades om det nya systemet. Folkbladet har upprepade gånger skrivit om det ny systemet, som mött både kritik och positivt gensvar.
Det innebär i korthet att mat levereras en gång i veckan. Maten är vakuumförpackad och ska förvaras i kylskåp. Systemet innebär möjlighet att välja ur en matsedel som omfattar cirka tio rätter. Sedan bestämmer man själv hur dags man ska äta.

<b>Hemtjänst</b>
Den som behöver hjälp med maten får det av hemtjänstens personal, betonar omsorgsnämndens ordförande Conny Eriksson (s).
Enligt Conny Eriksson så kommer kostnaden för distribution att sänkas med mellan 500 000 kronor och en miljon årligen.
- Det är pengar som vi kan använda på andra ställen inom omsorgerna.

<b>Gratis ugn</b>
Priset per portion är i dag 45 kronor, och det kommer inte att ändras. I inledningsskedet tillkommer en del engångskostnader, bland annat 85 000 kronor som använts för att köpa mikrovågsugnar.
- Den som inte har mikrovågsugn får låna en utan kostnad. PartSam levererar ugnen och vi sätter in extrafolk i början om det behövs, för att alla ska få den hjälp de behöver.
Omsorgsnämnden ska också hjälpa till med rymligare kylskåp, för dem som behöver det.
Den främsta kritiken som hörts är mot den missade sociala kontakten.
- Men leveranspersonalen i dag har ju inte tid att stanna, mer än för att möjligen ta fram en tallrik. Det behovet måste tillfredsställas på annat sätt.

<b>Lagas i Skåne</b>
Conny Eriksson är nöjd med att det nya systemet ska införas i Finspång, samtidigt som han uttalar förståelse för dem som känner oro.
- Jag är nöjd, jag tror det blir jättebra och det är viktigt att det blir bra från början, så att oron lägger sig. Det är därför vi satsar extra resurser i inledningen, så att var och en kan få hjälp med sina frågor.
- Det är tråkigt när folk jämför maten med färdigrätter från frysdisken, den här maten är bättre.
Maten ska lagas i Skåne, men om företaget kommer att välja att bygga ett mellanlager närmare, vet inte Conny Eriksson. Det är heller inget som kommunen har synpunkter på.

<b>Krav</b>
- Vi har ställt upp vissa krav i upphandlingen om hur vi vill ha det. På vilket sätt företaget genomför detta är deras sak.
- Vi har ställt hårda krav, bland annat att 90 procent ska vara nöjda i den utvärdering som görs efter en tid. Annars säger vi upp avtalet.
Avtalet med PartSam Sodexho AB löper på tre år med möjlighet till förlängning i ytterligare ett. För att nämnden ska få teckna avtal längre än två år, krävs godkännande från kommunstyrelsen. Där kommer frågan att tas upp på måndag.
Därefter ska personal och de som har matleverans få information.
I dag lagas maten till pensionärerna i lasarettsköket. Varken kökspersonal eller leveranspersonal blir uppsagd, enligt Conny Eriksson.
Sodexho AB är ett multinationellt företag inom tjänstesektorn, där numera Partena också ingår. PartSam står för Partena och Samhall, som bildat ett gemensamt bolag inom Sodexhos ram för den här typen av tjänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om