Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska fira 50-årigt vänortsutbyte

För 50 år sedan inledde Finspång vänortsutbyte med Yvoir. I helgen åker representanter från kommunen till Belgien för att fira jubiléet och få guidning i Vallonernas spår.

Lärorikt. Bergskaeleverna Per Leander och Elias Axelsson ser fram emot en intressant och lärorik resa till Belgien.

Lärorikt. Bergskaeleverna Per Leander och Elias Axelsson ser fram emot en intressant och lärorik resa till Belgien.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2017-08-18 07:00

1967 träffades representanter från Yvoir, Belgien, Finspång, Stromberg, Tyskland, och Givet, Frankrike, i den förstnämnda orten. Vid kommunhuset i Yvoir ingicks ett vänortsavtal mellan de fyra orterna med vallonskt påbrå.

På fredag åker en delegation från Finspång till Belgien för att fira 50-årsjubiléet. Kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson, miljö- och samhällsbyggnadsrådet Herman Vinterhjärta, Lena och Sune Horkeby samt Bergskaeleverna Per Leander och Elias Axelsson är Finspångs representanter.

– Det blir en mottagning i Yvoirs kommunhus. Sedan kommer vi få lära oss mycket om Vallonerna, om hur de levde och varför de kom till Sverige. Det ska bli jätteintressant, säger Lena Horkeby, som arbetar som lärare på Bergska gymnasiet.

Det var Yvoirs dåvarande borgmästare Raymond Debaty (den borgmästare i Belgien som suttit längst på sin post) som tog initiativ till vänortsutbytet.

– Efter kriget ville han inte se en massa hat mellan människor. Han bjöd in de fyra orterna och skrev ett vänortsavtal, berättar Lena Horkeby.

Under årens lopp har det varit en hel del utbyten mellan kommunerna. Till exempel har elever från Bergska skolan bott hos värdfamiljer i Yvoir och belgarna har varit på besök i Finspång.

Per Leander och Elias Axelsson ser fram emot resan.

– Det ska bli intressant och en möjlighet att få lära sig franska, säger Elias Axelsson.

– Man har hört att det finns vänorter, men inte vad de gör. Det blir spännande att få se vad vänorter är till för och få lära sig mer historia, säger Per Leander.

1998 bildades en vänortsförening mellan Finspång och Yvoir. Samma år var ett 40-tal belgare på besök och nästkommande år gästade Finspångsbor Yvoir.

Förutom det kontinuerliga utbytet är föreningens syfte att öka kunskapen och förståelsen för det vallonska kulturarvet, utveckla och vara en länk mellan de båda kommunerna, dess näringsliv och utveckla medlemmarnas kunskaper i det franska språket.

På senare år har föreningen varit vilande.

– Det är svårt att hålla liv i såna här saker. Förhoppningen är att åtminstone på elevnivå ha ett regelbundet utbyte mellan regionerna. Det är även önskvärt att ha mer kontakt på kommunnivå. Vi ser verkligen fram emot helgens besök, säger Lena Horkeby.

Enligt kommunens hemsida har Finspång samarbete med ett antal orter i Europa.

Vänorter är Givet, Frankrike, Yvoir, Belgien, Stromberg, Tyskland, Finsterwalde, Tyskland, Salaspils, Lettland och Joutsa, Finland. Genom dessa vänorter har Finspång också kontakt med Dzierzgon i Polen.

Vänort är en kommun eller stad med vilken Finspångs kommun har en officiell vänortsrelation, det vill säga att det finns ett vänortsavtal mellan kommunerna.

Yvoir

Är en kommun i Belgien. Den ligger i provinsen Namur och regionen Vallonien, i den centrala delen av landet, 70 kilometer sydost om huvudstaden Bryssel. Antalet invånare är 9 280.

Trakten runt Yvoir består till största delen av jordbruksmark.

Runt Yvoir är det ganska tätbefolkat, med 116 invånare per kvadratkilometer.

Kustklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 9 grader. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 18 grader och den kallaste är januari, med -2 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om