Sjunkande hus ska lösas in
FINSPÅNG- I början var jag arg, men nu har vi vetat om det så länge. Det är tråkigt eftersom det här är ett jättefint område, säger Solveig Nilsson.Snart flyttar hon från huset på Tegelbruksområdet, som sjunkit 15,5 centimeter sedan hon flyttade in 1989. Byggnads/tekniska nämnden har nu föreslagit kommunstyrelsen att lösa in huset.
Solveig Nilssons hus (i bakgrunden) är ett av de hus på Tegelbruksområdet som drabbats av sättningsskador. På bilden ses också dagbarnet Nora Dahlqvist-Broman. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Då visste jag ingenting, men sen började vi märka att det var någonting med golvet och att dörrar inte gick att stänga, berättar Solveig Nilsson.
<b>Lösa in</b>
När man går inne i huset märks det tydligt att golvet lutar och enligt den senaste mätningen har huset sjunkit 15, 5 centimeter sedan Solveig flyttade in.
Nu har hon bestämt sig för att flytta och ansökt om att kommunen ska lösa in huset.
- Vi har inget att erinra. Det här uppfyller det som står i avtalet, säger byggnads/tekniska nämndens ordförande Ola Jarme (s).
Avtalet är ett förlikningsavtal som 1996 skrevs mellan Tegelbruksområdets samfällighetsförening och Finspångs kommun. Det innebär att kommunen lämnar en tio-årig garanti och ska, enligt vissa förutsättningar, lösa in snedställda hus.
<b>Jättefint område</b>
- Vi har pratat hit och dit om det här, men kommit fram till att det är bäst att flytta. Vi trivs egentligen här. Man törs inte bo kvar när man inte vet om det blir sämre och avtalet går ut om fyra år, säger Solveig Nilsson.
- I början, när vi upptäckte det här, var jag arg, men nu har vi vetat om det så länge. Det är tråkigt eftersom det här är ett jättefint område, fortsätter hon.
I slutet av juni kommer hon istället att flytta till lägenhet. Innan dess måste dock flera renoveringsåtgärder göras i huset. Det handlar bland annat om tapetsering och golvläggning.
Enligt förslaget till beslut ska kommunen köpa fastigheten för 680 000 kronor.
Den 18 juni fattar kommunstyrelsen beslut i frågan.