Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjuktalen minskar - då får Beställareförbundet ett överskott på 2 miljoner

FINSPÅNG
Beställareförbundet gick med 1,9 miljoner kronor i vinst under årets första tre månader. Till stor del beror överskottet på att sjukskrivningarna inte längre ökar i samma höga takt.

Finspång2003-05-17 00:00
- Dels beror det på att vi lyckats i de olika satsningar som vi började med i slutet av förra året, dels beror det på att vi har satt ett tak på socialbidragen och placeringarna, säger Peter Johansson på Beställarförbundet.

<b>Under riksgenomsnittet</b>
Men den ekonomiska kvartalsrapporten visar att man, även om taken inte funnes, hållit sig inom kostnadsramen.
Sjukskrivningstakten har minskat och Finspång hamnar under genomsnittet för riket som ligger på 4,6 procent.
Sedan en tid tillbaka använder man sig av något som Peter Johansson kallar för "tiopunktsprogrammet", där bland annat 30 personer erbjuds kognitiv beteendeterapi för att komma tillbaka in på arbetsmarknaden. Om det är just den behandlingen som bromsat sjukskrivningarna går ännu inte att säga, men en utvärdering kommer så småningom att ske.

<b>Tydligt trendbrott</b>
Det är heller inte lika många som är heltidssjukskrivna.
- Vi kan se ett tydligt trendbrott när det gäller heltidssjukskrivningar. Det blir vanligare att sjukriva på 25, 50 eller 75 procent. Det gör också att man inte helt tappar kontakten med sitt arbete och det blir lättare att komma tillbaks på full tid, säger Peter Johansson.
Arbetet med att få ned antalet socialbidragstagare har också kommit igång. En kartläggning i fyra punkter ska göras av hindren och möjligheterna hos bidragstagarna.
Den första punkten handlar om att kartlägga de som står nära arbetsmarknaden och som varit bidragsberoende mindre än tolv månader. Det kan handla om de som bara behöver komplettera sin utbildning för att komma in på arbetsmarknaden. Kartläggningen ska göras gemensamt av arbetsförmedlingen och socialförvaltningen.
Vidare ska man kartlägga de som är långsiktsberoende, det vill säga de som varit bidragsberoende mer än ett år.

<b>Självförsörjande</b>
- Vi ska se vilka hinder och möjligheter som finns för att de ska bli självförsörjande och vi ska göra det genom att också intervjua personerna. Även om man får handläggarperspektivet så kan det ju se olika ut beroende på handläggare, säger Peter Johansson.
Efter att kartläggningen är gjord, vilket beräknas ta två månader ska man komma med förslag på åtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om